La variant delta, fins ara coneguda com a índia, és més contagiosa que la variant alfa, la britànica. El problema principal és que aquelles persones amb una sola dosi de la vacuna també es poden contagiar de coronavirus.

“El que s’havia vist fins ara és que amb una sola dosi baixaven en picat els ingressos i mortalitat de les variants anteriors. Fins a un 80 % o més. En canvi amb la variant delta la protecció baixa fins a només el 30 %”, ha explicat a betevé l’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip.

Per això és important, explica Macip, que tothom rebi la segona dosi com més aviat millor. En aquest cas hi ha bones notícies: “Amb dues dosis la protecció és similar a la de la resta de variants, d’un 90 %”. Per tant, conclou, aquesta és una variant que no ha de suposar un gran problema quan s’avanci encara més en la vacunació.

A punt de ser majoritària en algunes regions

La variant delta està guanyant terreny a Catalunya. A l’Hospital Germans Trias i Pujol tenen clar que aviat serà majoritària. “A finals d’aquesta setmana o de la vinent més del 50 % de les infeccions seran d’aquesta variant”, explica Roger Paredes, cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital.

Paredes assegura que han calculat que és un 60 % més contagiosa que la variant alfa, la britànica. Es desconeix, diu, quin impacte tindrà però el que està passant al Regne Unit fa que no sigui descartable que causi un canvi de tendència també a Catalunya. Creu, però, que l’avenç en la vacunació la mantindrà sota control.

Més casos però no més ingressos

Al Regne Unit la variant delta ja suposa més del 90 % dels casos. Això s’ha traduït en un increment dels contagis, sobretot, en la població que encara no està vacunada o només té una dosi. Tot i que en poques setmanes els casos s’han multiplicat per quatre, es partia d’una molt bona situació i, ara mateix, la incidència acumulada els darrers 14 dies és similar a la d’Espanya: de poc més de 100 casos per cada 100.000 habitants.

Un mes més amb restriccions

L’increment dels casos al Regne Unit ha dut el govern britànic a ajornar un mes, fins al 19 de juliol, la fi de les restriccions vigents que, ara mateix, són similars a les que hi ha a Catalunya. Els bars i restaurants estan oberts però amb aforaments limitats i hi ha limitacions en el nombre de persones que poden reunir-se.