Aquesta setmana ha començat la vacunació de les persones d’entre 45 i 49 anys i ja s’ha obert una nova polèmica. En aquest cas, pel vaccí de Janssen, perquè investigadors com Oriol Mitjà han alertat del risc de trombosi que pot suposar aquest vaccí en aquestes edats, especialment entre les dones. El Departament de Salut ha remarcat que el vaccí de Johnson & Johnson “ha estat revisat” per les agències reguladores i “ha estat aprovat per administrar-lo per sobre dels 18 anys d’edat”. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat que “administrar la vacuna de Janssen té més beneficis que riscos, també en aquesta franja d’edat” dels 40 als 49 anys.

Cabezas ha reconegut que hi ha “alertes dins la fitxa tècnica” i la possibilitat d’algun cas de trombosi, però ha insistit que és “molt, molt, molt infreqüent”. En aquest sentit, ha recordat que la decisió d’injectar el vaccí de Janssen a les persones de 40 a 49 anys s’ha decidit en els grups tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes i que té l’aval de l’EMA (Agència Europea de Medicaments).

Ja es pot demanar cita al web per vacunar-se al CAP

La secretària de Salut Pública també ha confirmat que des d’aquesta setmana ja es pot demanar hora per vacunar-se als centres d’atenció primària, és a dir, al web de cita prèvia per a la vacuna de la covid a Catalunya. Això sí, per a les franges d’edat per a les quals està oberta la vacunació.

Fins ara, a través del web vacunacovidsalut.cat es podia demanar data per rebre al vaccí als punts de vacunació massiva, com per exemple Fira de Barcelona.

Està previst que en els propers dies s’obri la vacunació per a les persones d’entre 40 i 44 anys. Salut ha anunciat que començarà a citar les persones de 40 a 44 anys a partir del 15 de juny. Una mica abans, a partir del 7 de juny, ja es podrà començar a demanar hora.

Salut aposta per seguir amb les franges d’edat, també a l’estiu

Al llarg del juliol la vacunació està prevista per a totes les persones a partir dels 16 anys. El que encara no s’ha acordat és si el vaccí s’administrarà de forma massiva i simultània a les persones d’entre 16 i 39 anys. Ara bé, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que aposta per vacunar per franges d’edat també a l’estiu. Es tracta d’una qüestió purament organitzativa o logística, ha reconegut. “No enviarem tres milions de missatges de cop”, ha dit Argimon, i ha afegit que “els anirem enviant per franges d’edat”, com fins ara.

Prop del 90 % de treballadors essencials repeteixen amb l’AstraZeneca

Salut també ha detallat que entre el 87 i el 90 % dels treballadors essencials menors de 60 anys estan triant rebre la segona dosi d’AstraZeneca, en detriment de Pzifer. No obstant això, Cabezas s’ha mostrat confiada que no hi haurà problemes de subministrament per a aquest col·lectiu i ha recordat que aquesta setmana han arribat 219.000 dosis d’aquest vaccí.

Preocupació per les variants noves

El Departament de Salut també ha reconegut certa preocupació per les variants noves com l’índia, la brasilera o la sud-africana. El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha detallat que la britànica continua sent la majoritària (70 %) malgrat que està reculant, i, en canvi, “la brasilera i l’índia estan pujant” (ara representen entre el 3 i el 4 % dels contagis).

D’aquestes, l’índia té major transmissibilitat. Fins ara n’hi ha detectats 29 casos a Catalunya. Però el principal risc que hi ha és que aquestes variants que estan en creixement “s’escapen parcialment” de les vacunes.

L’única que té bona protecció amb els fàrmacs actuals és la britànica. Per això, Pumarola ha insistit que es molt important anar controlant setmanalment l’expansió de les variants, per evitar que hi pugui haver un “cert salt enrere” en la situació de la pandèmia.