El patronal catalana de l’oci nocturn continua reclamant-ne la reobertura “immediata”. L’anunci del Ministeri de Sanitat amb el pla de desescalada que preveu la reobertura en funció del nivell de risc de cada comunitat no satisfà FECALON. En el cas de Catalunya, en zona de risc mitjà, la decisió està en mans de la Generalitat. Per això, la patronal confia que el govern català aposti per autoritzar la represa de l’activitat. De fet, la Generalitat s’ha mostrat partidària aquesta mateixa setmana de la reobertura de forma regulada.

Volen recuperar el 100 % de l’activitat a l’estiu

La patronal considera que l’oci nocturn necessita una desescalada progressiva que tingui en compte l’evolució favorable de la pandèmia fins a la vacunació de la majoria de la població. Això, afirmen, hauria de permetre recuperar el 100 % de l’activitat a finals de l’estiu.

També critiquen que l’activitat no pot limitar-se fins a les tres de la matinada perquè no es compatible amb la restauració. Consideren que aquest horari és un greuge per a les sales de festa i discoteques.

En aquest sentit, creuen que també perjudica els clients, perquè no podran tornar a casa per manca d’oferta de transport públic. De retruc, diuen, això incrementarà els problemes de soroll i incivisme, amb les “temudes botellades i festes il·legals”. De fet, FECALON ja va denunciar dies enrere que Barcelona s’ha convertit en el “botellòdrom més gran d’Europa”.

La “proposta semàfor” no satisfà al sector

A través d’un comunicat, FECALON es mostra decebuda perquè el sector ha conegut la “proposta semàfor” de Sanitat a través dels mitjans de comunicació. Per això, acusen el govern central de manca de sensibilitat per a un sector que fa mesos que està tancat.

També consideren que l’executiu espanyol ha deixat d’exercir el lideratge, delegant en les comunitats autonòmes la presa de decisions de un “sector econòmic estratègic i important per a l’oferta turística del país”.

El sector retreu al govern de Sánchez les minses ajudes rebudes, i es queixen que són “els grans oblidats de l’Administració“.

Ballar a la pista i consumir a la barra

A banda, critiquen el silenci de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sobre temes com el consum a la barra o el ballar a la pista de ball, en el cas dels locals que tenen la llicència.

En el comunicat també recorden que diverses proves pilot a Catalunya avalen que l’oci, la cultura i la restauració són segurs. En aquest àmbit, mencionen els assajos clínics que es va fer a la sala Apolo i al Sant Jordi, entre d’altres.

El sector es reivindica com a “indispensable en el desenvolupament emocional”, en particular de la gent jove. A banda, qualifica d’urgent recuperar l’activitat perquè els treballadors en ERTO, uns 100.000 a tot l’estat, puguin tornar a la feina.