tercera dosi vacuna covid

L’epidemiòleg Oriol Mitjà creu que no s’hauria d’administrar la vacuna de Janssen al grup d’edat entre 40 i 49 anys pel risc de trombosi. En un fil a Twitter, afirma que la taxa de trombes en dones de 40 a 49 anys és de 9,4 per milió, mentre que la taxa de mort per covid en aquesta franja és de zero casos. Per això, Mitjà assegura que el risc de vacunar-se amb Janssen supera el benefici.

La Comissió de Salut Pública va autoritzar la vacuna de Janssen per a la franja dels 40 als 49 anys aquest dimarts, i l’endemà, dimecres, Salut va iniciar-ne la vacunació.

L’epidemiòleg considera que quan la mortalitat per la covid era alta es podia justificar el risc que es produissin un “petit nombre de trombes” amb la vacuna d’AstraZeneca. Tot i això, recorda, se’n va limitar l’ús. En canvi, ara, amb les xifres de mortalitat baixes, Mitjà creu que hi ha alternatives “més segures” i que “no es pot justificar l’ús de Janssen”.

Prieto-Alhambra qüestiona Mitjà

El professor de Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Oxford, Dani Prieto-Alhambra, no està d’acord amb Oriol Mitjà. En resposta al tuit de l’epidemiòleg, assegura que no hi ha cap estudi “amb un denominador sòlid ni amb un numerador vàlid per calcular les taxes”. També recorda a Mitjà que la covid té taxes d’incidència canviants, com ara està passant al Regne Unit amb la variant índia. Prieto-Alhambra diu que s’obvia “l’impacte de la covid en la gent jove” i confia en el criteri de l’Agència Europea de Medicaments (EMA).