La posada en funcionament del túnel de Glòries, prevista entre setembre i desembre, alliberarà de trànsit privat un tram de la Gran Via que es convertirà en un espai cívic. Es tracta del tram entre la plaça de les Glòries i la rambla del Poblenou, per on ara hi passen sis carrils de circulació (tres per sentit), així com una línia del TramBesòs. L’Ajuntament de Barcelona ha obert un procés de participació ciutadana per definir quina intervenció es farà a la zona que, en una primera fase, serà provisional.

Participació veïnal en el disseny del nou espai

Les sessions de participació ciutadana han de servir per recollir propostes de cara al projecte definitiu, previst per al 2023. En els plans de l’Ajuntament hi ha mantenir la vorera, el carril bici, el carril bus, el tramvia i el pas de vehicles de serveis i dels residents. Tot i això, la reducció de gran part del trànsit de cotxes permetrà disposar de més 15 metres d’amplada per a l’ús cívic en un tram de 600 metres. Aquí és on l’Ajuntament de Barcelona preveu fer una actuació tàctica els propers mesos, que vol acabar de definir amb veïns i comerciants.

Ha avançat, però, que tindrà una inversió mínima, d’aproximadament 250.000 euros, i que es reciclaran elements de mobiliari fets servir anteriorment en actuacions semblants com, per exemple, a la plaça de les Glòries.

Definirem amb el veïnat quin tipus d’elements i d’usos s’imaginen ara, però també intentarem recollir les seves necessitats per a la intervenció definitiva”
Silvia Casorrán, consellera districte de Sant Martí

Els veïns demanen participar en el projecte definitiu

Representants de veïns i comerciants a l’entorn del túnel viari de la Gran Via demanen que no es perdi massa temps ni diners en la primera intervenció que, consideren, ha de servir bàsicament per veure les implicacions que tindrà el canvi en la configuració del carrer a efectes pràctics.

També volen assegurar una participació real en el projecte definitiu més enllà de poder aportar idees. Per exemple, per consensuar i definir que l’espai a la coberta esdevingui una porta d’entrada a la canòpia urbana del Parc de les Glòries.

Una entrada en forma de rambla, amb el concepte lligat amb la canòpia, amb un ambient verd i un ambient cívic”
Miquel Catasús, AV Clot – Camp de l’ Arpa

L’obra se sumarà a d’altres actuacions relacionades amb la posada en funcionament del túnel, com la pacificació de l’entorn de l’Escola Casas, situada també en aquest punt de la ciutat. Encara hi ha programades dues sessions de participació ciutadana més obertes a veïns i comerciants principalment dels barris del Clot i del Poblenou. I també una darrera sessió, en què s’oferirà un retorn dels resultats obtinguts.