prototip terrassa Marinada

Els nous models de plataformes per ampliar les terrasses de bars i restaurants de Barcelona a la calçada ja s’han començat a veure en alguns carrers de l’Eixample. De moment, se n’han dissenyat quatre prototips, que ara s’estan provant a l’espai públic.

Durant un temps, un comitè avaluarà el funcionament de les plataformes i després es decidirà si són vàlides o no. El comitè avaluador està integrat per representants tècnics i polítics del consistori, el Gremi de Restauració de Barcelona, el Foment de les Arts i del Disseny i ciutadans usuaris de les plataformes.

Quatre prototips diferents

Els quatre prototips han estat dissenyats per quatre empreses diferents —Urbadis Microarquitectura, Escofet, Fablab Alberch i Lekustudio Durbanis— però tenen determinades característiques en comú. Tots funcionen per mòduls i, per tant, es poden adaptar fàcilment en funció del nombre de taules i cadires de cada establiment. Segons ha explicat el consistori, tots són accessibles des de la vorera, segurs, resistents a la intempèrie i de manteniment fàcil. L’Ajuntament també ha determinat que les terrasses s’han d’instal·lar preferiblement davant del local.

Els quatre prototips són:

Prototip de terrassa d’Urbadis Microarquitectura
Prototip de terrassa de Lekustudio Durbanis
Prototip de terrassa d’Escofet
Prototip de terrassa de Fablab Alberch

Al llarg del mes de juny, els quatre prototips s’instal·laran en 11 establiments de la ciutat —la majoria del districte de l’Eixample— i un cop se n’acordi l’homologació seran de codi obert, de manera que qualsevol empresa del sector els podrà fabricar.

Ajudes econòmiques per als restauradors

De moment, no ha transcendit quin cost tindrà per als restauradors la instal·lació d’aquests nous elements urbans però l’Ajuntament ha previst una línia d’ajuts de dos milions d’euros. L’any 2022 totes les barreres de formigó, anomenades New Jersey, amb què fins ara s’han delimitat les terrasses a la calçada i que han estat polèmiques, hauran de ser substituïdes per aquestes noves estructures.

Valoració positiva del gremi

La mesura té per objectiu consolidar les terrasses que durant la pandèmia s’han instal·lat a la calçada per tal que bars i restaurants puguin tenir més espai (i compensar així la pèrdua de taules a l’interior dels locals a causa de les restriccions anticovid). Ha estat acordada amb el Gremi de Restauració de Barcelona. El seu director, Roger Pallarols, ha valorat positivament la proposta municipal de mantenir les terrasses ampliades. “Barcelona lidera l’empatia cap al sector de la restauració”, ha destacat.

Més de 1.500 llicències en calçada

Des del maig del 2020, l’Ajuntament ha donat 1.588 llicències noves o ampliacions de terrasses que ocupen part de la calçada. L’objectiu, ara, és consolidar aquests espais guanyats per la restauració però eliminar els blocs de formigó i els pilons amb què fins ara s’havien delimitat.