Vacunació Sensellar Arrels

Segueix en directe a betevé l’última hora sobre el coronavirus a Catalunya i les restriccions. Aquest dijous està previst que Arrels comenci a vacunar les persones sense llar amb el vaccí de Janssen. També seguirem la roda de premsa de Salut sobre l’evolució de la vacunació i actualitzarem totes les notícies relacionades amb la covid-19 a Barcelona i a Catalunya.

Últimes notícies del coronavirus del 3 de juny

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 629.723 a Catalunya. Del 24 al 30 de maig es van detectar 4.033 positius amb una prova diagnòstica. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 659 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 231 pacients crítics. La setmana passada es van comunicar 28 morts i, des de l’inici de la pandèmia, són 22.197  persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.693.012 casos confirmats (PCR i TA) i 80.099 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 629.723 casos (PCR i TA) i 22.197 morts

22:04
   

Aquí conclou el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya

Finalitzem el seguiment minut a minut de l’actualitat informativa sobre el coronavirus a Catalunya. Tornarem demà! Moltes gràcies per seguir-nos

21:58
   

Els treballadors essencials segueixen optant per la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca

La diferència és evident. Uns dies després de reprendre la vacunació dels menors de 60 anys que es van posar la primera dosi d’AstraZeneca, són molts més els que opten per repetir amb la mateixa farmacèutica per a la segona dosi que els que accepten la de Pfizer. Al punt de vacunació massiva ubicat al Centre Comercial la Maquinista de Barcelona, per exemple, s’han adaptat fins a quatre punts per rebre-hi AstraZeneca, i només un per a Pfizer. 

21:45
   

La UE exclou els Estats Units i el Regne Unit de la llista de països sense restriccions 

La Unió Europea mantindrà les restriccions als viatgers procedents del Regne Unit i els Estats Units. Els 27 han decidit excloure’ls de la llista de països sense restriccions i només han acordat per ara obrir les fronteres amb el Japó. Des de Brussel·les argumenten que han tingut en compte altres factors com les variants, la campanya de vacunació i les mesures de prevenció de cada país.

aeroport de Barcelona-El Prat

21:27
   

La situació laboral de la meitat dels espanyols ha canviat arran de la pandèmia

La crisi sanitària i econòmica generada per la covid-19 ha modificat la situació laboral d’un de cada dos espanyols, pràcticament. Segons un informe de Randstad, un 47 % dels ciutadans han estat acomiadats o han treballat una quantitats d’hores diferents a les habituals. La pèrdua d’ocupació es concentra en el grup de persones d’entre 18 i 34 anys (19 % sobre el total) i en el conjunt de treballadors amb un nivell de formació bàsic (27 %).

21:13
   

Dels 10 barris més tocats per la covid, la meitat són a Nou Barris

Si visualitzem els barris amb la incidència de casos més alta i més baixa l’últim mes obtenim un mapa amb les zones més tocades per la pandèmia al maig. Els barris amb registres més pessimistes són la Marina del Prat Vermell, Can Peguera, la Trinitat Nova, el Besòs i el Maresme, Vallcarca i els Penitents i Ciutat Meridiana. En aquests territoris, la taxa supera els 350 casos per cada 100.000 habitants. Ara bé, la xifra és molt més baixa que en pics de pandèmia.

Durant el mes de maig, Nou Barris destaca com un dels districtes més afectats, ja que la meitat dels 10 barris amb la taxa més alta pertanyen a Nou Barris. 

 

20:59
   

La incidència de casos l’últim mes només creix en dos dels 73 barris i allà on augmenta ho fa molt lleument

El balanç de casos positius de covid-19 als barris durant el mes de maig, publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, mostra que la incidència de contagis ha baixat a tot arreu excepte en dos barris, en vermell al mapa. Tot i això, la pujada en aquests territoris és molt lleu. A la Marina del Prat Vermell s’han detectat nou casos en xifres absolutes de l’1 al 31 de maig i a la Clota, dos.

incidència covid barris barcelona mapa

20:46
   

Un jutge demana als Mossos que investiguin si el govern va prevaricar per no vacunar agents de la Policia Nacional

El titular del Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona ha demanat als Mossos d’Esquadra que investiguin si la Generalitat va prevaricar per no vacunar els agents del Cos Nacional de Policia (CNP) amb el mateix percentatge que els agents dels Mossos d’Esquadra fins que ho va ordenar la justícia el 27 d’abril passat. En la interlocutòria el jutge acorda incoar diligències prèvies després de la denúncia contra la Generalitat interposada pel sindicat de la Policia Nacional JUPOL i l’associació de la Guàrdia Civil JUCIL per un presumpte delicte de prevaricació i contra el dret dels treballadors. També remet la denúncia a la Fiscalia perquè sol·liciti les diligències que consideri oportunes.

20:28
   

Els pediatres no veuen prioritària la vacunació entre els 12 i els 15 anys

Els professionals pediàtrics coincideixen a prioritzar la vacunació a partir dels 16 anys (prevista a partir del juliol) abans que la franja dels 12 als 15 (encara sense data). El cap de Pediatria de l’Hospital Sant Joan de Déu, Juan José García, apunta que “no entra dins les prioritats” vacunar els adolescents d’entre 12 i 15. En la mateixa línia, el director clínic de Pediatria de l’Hospital Trias i Pujol, el doctor Carlos Rodrigo, conclou que la vacunació en adolescents “és convenient però no necessària”.

Pacient de covid persistent de 17 anys a la consulta

20:16
   

Quan arribarà la immunitat de grup?

La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data al juliol. Aquests objectius només es podran assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació. Si agafem el nombre de vacunats en primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (150.251 persones, del 24 al 30 de maig) la xifra del 70 % s’aconseguiria a principis d’octubre del 2021. Cal tenir en compte que en l’última setmana les segones dosis han estat majoritàries, i que aquest càlcul es fa sobre persones vacunades en primera dosi.

andana metro

19:57
   

Berga es queda sense la Patum per la pandèmia 

Desenes de ciutadans s’han aplegat aquest dijous a la plaça de Sant Pere de Berga per veure i fer-se fotos amb la comparseria de la festa. És la forma que ha tingut l’Ajuntament de viure una Patum atípica, per segon any consecutiu. Els berguedans viuen amb resignació aquesta situació provocada per la pandèmia, però no han volgut quedar-se a casa. “Ni que no es facin actes, el sentiment de Patum hi és”, explica Max Salicrú, que ha vingut expressament des de Granollers amb un grup d’amics.

19:48
   

Catalunya comença a vacunar el personal de Salvament Marítim 

El CSIF ha celebrat que s’hagi començat a citar el personal de Salvament Marítim per vacunar-los contra la covid. El sindicat va denunciar fa uns dies que Catalunya era l’únic territori de l’estat on no s’havia punxat la plantilla de Salvament Marítim. Segons defensa, es tracta d’un col·lectiu que presta servei durant les 24 hores tots els dies de l’any i que no ha interromput l’activitat durant la pandèmia.

19:39
   

Només el 0,5 % dels grups escolars de Barcelona estan confinats

A la ciutat de Barcelona hi ha 72 grups bombolla en quarantena, nou més que en l’últim balanç, de dimecres. Aquesta xifra suposa el 0,53 % dels 13.672 grups que hi ha a la ciutat. Si ens fixem en els centres, 57 tenen algun grup tancat. Això vol dir que el 93,6 % de les escoles barcelonines funcionen amb tots els grups a classe. 

19:22
   

Espanya injecta més de 575.000 dosis en només 24 hores 

Espanya ha administrat 575.098 vacunes en només 24 hores, una de les millors xifres de la campanya de vacunació, que va arrencar el 27 de desembre. Segons el Ministeri de Sanitat, en total s’han injectat 28.182.345 vaccins i hi ha 18,7 milions de persones amb la primera dosi i 9,9 amb la pauta completa. 

19:05
   

El 94,1 % de les escoles catalanes funcionen amb tots els grups classe

Segons les últimes dades del Departament d’Educació (dijous, 3 de juny del 2021), el nombre de grups confinats als centres escolars per un positiu de covid-19 és de 396, 42 més que aquest dimecres. Abans de les vacances de Setmana Santa, el curs va acabar amb 953 grups tancats.

A Catalunya hi ha 72.000 grups escolars estimats, segons el Departament d’Educació. Per tant, hi ha un 0,55 % de grups confinats a Catalunya, que es troben en 301 centres. Al 94,1 % dels centres no es registra cap positiu.

alumnes ESo amb ordinadors

18:51
   

Espanya notifica 5.250 casos més i 50 defuncions per covid

El Ministeri de Sanitat ha comunicat 5.250 casos més de coronavirus, 2.404 dels quals s’han detectat en les últimes 24 hores. En total el país ha registrat 3.693.012 positius i 80.099 defuncions, 50 més que en el balanç anterior. 

18:35
   

El Raval registra la taxa de contagi més alta de la ciutat

L’àrea bàsica de salut 01E, al districte de Ciutat Vella, que engloba la part nord del barri del Raval, és on trobem l’Rt més alta, amb 3,01 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa, 0,58, se situa al Poble-sec i la zona portuària del Morrot.

18:20
   

L’Ajuntament invertirà 2 M € en ajuts per a les noves terrasses a la calçada

Barcelona comença a dir adeu als blocs de formigó que delimiten les terrasses dels bars i restaurants instal·lades a la calçada. De moment, s’han posat els primers prototips i s’ha previst una línia d’ajuts de dos milions d’euros per ajudar els restauradors a finançar part del cost de la instal·lació. Els nous models han de substituir els blocs “new Jersey” amb què s’han delimitat les terrasses a la calçada —i que han estat polèmics—des de la irrupció de la pandèmia.

18:04
   

FECALON torna a demanar a la Generalitat la reobertura “immediata” de l’oci nocturn

El patronal catalana de l’oci nocturn continua reclamant-ne la reobertura “immediata”. L’anunci del Ministeri de Sanitat amb el pla de desescalada que preveu la reobertura en funció del nivell de risc de cada comunitat no satisfà FECALON. En el cas de Catalunya, en zona de risc mitjà, la decisió està en mans de la Generalitat. Per això, la patronal confia que el govern català aposti per autoritzar la represa de l’activitat. De fet, la Generalitat s’ha mostrat partidària aquesta mateixa setmana de la reobertura de forma regulada.

17:49
   

Més d’un 87 % dels serveis essencials trien AstraZeneca per a la segona dosi 

Els treballadors essencials menors de 60 anys que havien rebut AstraZeneca fa unes setmanes, ho tenen clar a l’hora de triar la segona punxada. Entre un 87 i un 90 % de les  persones han decidit repetir amb el vaccí d’Oxford. En aquest sentit, la secretària de Salut Pública ha recordat la importància de rebre la segona dosi, independentment de la marca. “Esperem tenir suficients vacunes per fer les segones dosis de les persones de 60 a 69 anys, però recordem que és important rebre la segona punxada”. 

Mosso vacunant-se de la covid

17:37
   

Argimon, sobre l’oci nocturn: “Pensem que s’ha de donar aire al jovent i al sector”

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha expressat que el govern seguirà treballant per elaborar un pla de reobertura de l’oci nocturn. Argimon ha insistit que “s’ha de donar aire al jovent i a la ciutadania, també a un sector que fa un any que està tancat”.  Tot i això el conseller no ha concretat la data en què les discoteques podran tornar a apujar la persiana. 

17:22
   

La vacunació, també als centres d’atenció primària 

El web de Salut per concertar una cita per vacunar-se inclou una novetat. Segons ha anunciat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, des d’aquesta setmana els ciutadans podran optar injectar-se el vaccí als centres d’atenció primària o, com fins ara, als grans espais de vacunació. En relació amb la vacunació amb Janssen, Cabezas, ha recordat que l’EMA no posa límits d’edat i que la majoria de fàrmacs poden generar efectes secundaris. “La valoració global és que la vacuna té un benefici superior al risc”, ha conclòs. 

Vacunació massiva contra la covid-19 a Catalunya

17:09
   

La variant britànica comença a retrocedir lleument a Catalunya 

La variant britànica continua suposant un 70 % dels contagis que es produeixen a Catalunya. És la dominant, tot i això ha començat a retrocedir en benefici d’altres variacions del virus. És el cas de la variant índia i de la brasilera, que han augmentat fins al 3-4 %. Segons ha informat el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, totes les variants, excepte la britànica, tenen capacitat d’escapar parcialment de l’efecte de les vacunes. “A mesura que vacunem, predominaran les variants que millor es transmetin i més resistència tinguin a les vacunes”, ha expressat. 

Prova de la covid al laboratori

16:55
   

Barcelona ha vacunat un 39,5 % de la població 

Amb dades fins al 2 de juny, s’han vacunat com a mínim amb una dosi 653.691 persones, un 39,5 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.655.292 persones. El nombre de vacunes administrades és de 1.008.387 (sumant primeres i segones dosis). El 23,2 % de la població (384.040 persones) tenen la pauta completa.

16:32
   

Prop de tres milions de catalans tenen una dosi de la vacuna 

Segons el Departament de Salut, amb dades fins al 2 de juny, el nombre de persones vacunades com a mínim amb una dosi és de 2.921.113. Això suposa el 37,8 % de la població de Catalunya, i 1.506.109 n’han rebut la segona. Si hi afegim els vaccins monodosi, en total, 1.606.491 persones ja han rebut la pauta completa, el 20,8 % dels catalans.

16:16
   

Quins canvis hi ha a les restriccions a Catalunya a partir d’aquesta mitjanit?

El Procicat i el govern català fan un pas més en el relaxament de les restriccions a Catalunya. A partir d’aquest divendres, 4 de juny, és a dir, a partir de la mitjanit d’aquest dijous, entren en vigor noves modificacions i mesures covid a Catalunya, coincidint amb la bona evolució de les dades epidemiològiques i de l’acceleració del ritme de vacunació. En aquest enllaç et detallem els canvis que es començaran a aplicar la mitjanit d’aquest dijous.

gent a les terrasses

16:00
   

Salut analitza l’evolució de la campanya de vacunació 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, acompanyat de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas; i el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, compareixen davant dels mitjans per analitzar l’evolució de la campanya de vacunació. En aquesta pàgina podràs seguir la roda de premsa en directe a partir de les 16.30 h.

Josep Maria Argimon

15:44
   

La taxa de contagi a Barcelona arriba a l’1,3

Segons les dades que recull l’Agència de Salut Pública de Barcelona dels serveis d’atenció primària, l’Rt a Barcelona és de l’1,3 amb data del 30 de maig. Això vol dir que actualment un positiu de covid-19 pot encomanar la malaltia, de mitjana, a una persona durant una setmana. Alguns experts alerten que els dies festius, com la segona Pasqua, afecten els resultats de la taxa de contagi i que no és un paràmetre fiable per seguir l’evolució de la pandèmia.

15:31
   

Rodalies amplia l’oferta de bitllets combinats per reactivar l’oci i la cultura

Rodalies de Catalunya ampliarà la seva oferta de bitllets combinats durant la temporada d’estiu amb l’objectiu de reactivar sectors com l’oci i la cultura, greument afectats per la crisi de la covid-19. Durant els pròxims mesos, la companyia posarà a disposició dels clients fins a 22 ofertes (més que qualsevol altre any), que permetran assistir a festivals de música, parcs d’atraccions o gaudir de diferents plans d’oci.

15:18
   

9,2 milions d’espanyols tenen la pauta completa

A Espanya, 9,2 milions de persones han rebut la pauta completa de la vacuna. També s’han registrat 965 positius en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 3.678.390 persones confirmades amb una prova PCR o test d’antígens. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 79.953, 70 en la darrera setmana.

14:57
   

14.123 morts en hospitals des de l’inici de la pandèmia

Si desglossem el total de 22.197 defuncions segons les funeràries, es confirma que 14.123 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.565, en residències de gent gran (21 %); 1.181, en domicilis (5 %), i 2.320 són casos no classificables per manca d’informació (10 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

14:36
   

La mortalitat diària només té un dígit a Catalunya

Fa 22 dies que la mortalitat diària per covid té un dígit, és a dir, està per sota de les 10 defuncions. De moment, però, no podem dir encara que hi ha zero morts per covid a Catalunya. També és destacable que la mitjana de persones mortes cada dia per coronavirus s’ha reduït a la meitat en un mes. A l’abril es produïen, de mitjana, 18 defuncions diàries i, al maig, vuit.

defuncions coronavirus catalunya

14:19
   

La positivitat es manté inferior al 4 %

Del 24 al 30 de maig, la positivitat ha pujat una dècima però es va situar en el 3,9 % amb 115.459 proves fetes a la població. Així doncs, la situació és optimista perquè es tracta de la quarta setmana per sota del 5 % que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia. De fet, en les últimes tres setmanes de maig, el percentatge ha estat per sota del 4 %.

positivitat coronavirus catalunya

14:14
   

La taxa de contagi a Catalunya torna a superar l’1 a finals de maig

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en el 1,04 amb data del 30 de maig, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, l’indicador ha tornat a superar aquest llindar després d’estar-ne per sota durant tot el mes de maig.

taxa de contagi

14:06
   

Els crítics a l’UCI, per sota dels 250

Actualment hi ha 231 pacients en estat greu a les UCI catalanes, tant públiques com privades. En l’últim informe de Salut, les UCI s’han buidat amb tres persones menys i el balanç diari està per sota dels 250 crítics des de fa dos dies.

uci coronavirus catalunya

13:57
   

Janssen ha retardat l’entrega de vacunes contra la covid-19 a la UE

Janssen ha retardat l’entrega de vacunes contra la covid-19 a la Unió Europea. “Els estats membres han estat informats i han expressat preocupació pels retards”, ha admès un portaveu de la Comissió Europea. La filial de Johnson&Johnson ha lliurat més de 7 milions de dosis dels 55 milions que s’ha compromès a repartir a la UE abans de finals de juny, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties. L’executiu europeu ha assegurat que “només és una reducció temporal i limitada” dels enviaments i espera que es puguin compensar més endavant. A més, Brussel·les creu que els estats de la UE tindran “suficients dosis al juliol” per vacunar el 70 % de la població adulta, tenint en compte els lliuraments dels quatre proveïdors.

vacuna covid-19 janssen johnson

13:43
   

L’oci nocturn reclama poder decidir sobre com reobre

La patronal Spain Nightlife considera que és el sector de l’oci nocturn qui ha de poder decidir sobre com reobre “en condicions rendibles, per no perdre protecció pel que fa als lloguers i ERTO”. Diu que les condicions que ha aprovat el Consell Interterritorial de Salut “no són rendibles per a molts locals, que decidiran no reobrir”.

discjokei discoteca

13:33
   

La Fira d’Economia Solidària recupera el format presencial a l’octubre

La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) arriba aquesta tardor a la seva desena edició. Recuperarà en bona part el format presencial, després que l’any passat tot el programa acabés sent virtual. Enguany la FESC s’allargarà una setmana sencera, del 18 al 24 d’octubre, i durant aquest període es desenvoluparà el programa d’activitats, xerrades, tallers i propostes culturals que combinarà el format presencial i el virtual. La fira d’expositors, que es va anul·lar l’any passat a causa de les restriccions sanitàries, tornarà de nou el cap de setmana del 23 i 24 d’octubre a la Fabra i Coats, de Sant Andreu.

13:18
   

Comerciants del passeig de Gràcia: “Comencen a arribar els turistes, però també els delinqüents”

L’Associació del Passeig de Gràcia, l’entitat que reuneix les botigues, restaurants i hotels d’aquest eix comercial a Barcelona, es mostra esperançada per l’arribada de turistes i la represa de l’activitat, però adverteix que la reactivació turística “s’està veient enfosquida” per un increment de la delinqüència.

Gent passejant al Passeig de Gràcia

13:05
   

Impuls a la vacunació de les persones sense llar

Aquest dijous ha començat la vacunació de les persones sense llar al centre obert d’Arrels Fundació, per on s’espera que passin una cinquantena de persones fins a les 12 h. L’entitat ha posat a disposició l’espai i la vacunació està gestionada pel CAP Drassanes. Se’ls administra la vacuna Janssen, la d’una sola dosi.

12:53
   

659 persones ingressades en planta per covid-19

Pel que fa a les hospitalitzacions en general, hi ha 659 ingressats per covid-19 als hospitals catalans. Per primer cop des del setembre del 2020, aquest indicador se situa per sota dels 700. En les últimes 24 hores, el balanç ha baixat en 26 persones. Cal tenir en compte que en cap de setmana i festius els ingressos solen augmentar perquè no es donen tantes altes.

hospitalitzats coronavirus Catalunya

12:42
   

4.033 positius detectats la darrera setmana a Catalunya

Del 24 al 30 de maig es van detectar 4.033 positius amb una prova diagnòstica. Representen una reducció del 9,2 % respecte a la setmana anterior. No hi havia un balanç tan baix des de mitjans de juliol. Catalunya encadena cinc setmanes consecutives amb descens de contagis. De mitjana, cada dia de maig es detecten 767 positius, mentre que aquesta dada a l’abril era de 1.520 casos. La mitjana de contagis ha disminuït a la meitat.

coronavirus Catalunya setmanal

12:29
   

Metro de Barcelona, FGC i TRAM amplien l’horari fins a les 2 h

A partir d’aquest divendres el metro de Barcelona, els FGC i el TRAM oferiran servei fins a les 2 de la matinada, els divendres i els dissabtes, coincidint amb l’ampliació horària del sector de la restauració, aprovada pel Procicat. La setmana passada l’ATM va decidir mantenir l’ampliació nocturna fins a la 1 i ara fa un pas més, guanyant una hora de marge. L’ens públic ja va explicar fa unes setmanes que els horaris s’anirien adequant a la demanda ciutadana i al relaxament de les restriccions.

Pla obert de l'andana de metro de Passeig de Gràcia
Foto: ACN

12:15
   

L’aFFaC reclama a Educació que permeti que els centres acomiadin el curs amb les famílies

Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) han demanat al Departament d’Educació que relaxi les restriccions perquè l’alumnat pugui acomiadar el curs amb les famílies. Nombroses AFA s’han posat en contacte amb l’aFFaC per demanar una mediació, després que Educació fes arribar una notificació en què es recordava que no es podien fer les tradicionals festes de final de curs amb les famílies. Les associacions de famílies han lamentat que malgrat que s’està produint una reobertura en molts sectors, l’educació continua amb restriccions de l’any passat. L’aFFaC ha destacat el compliment dels protocols a les escoles i han lamentat que les famílies fa un any que no poden participar en la vida dels centres.

festa final curs escola Sedeta

12:00
   

10 defuncions la darrera setmana a Barcelona

Després d’una reducció destacada de les defuncions la setmana del 10 al 16 de maig, la setmana del 17 al 23 de maig es van notificar 13 decessos per covid-19. Representen un creixement, amb una defunció més que la setmana anterior. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, la setmana passada es van notificar 10 decessos, però aquesta xifra encara pot augmentar més perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts.

defuncions coronavirus barcelona

11:44
   

Càritas alerta que la crisi de la covid-19 s’allargarà almenys dos o tres anys

Des que va esclatar el març de l’any passat, la pandèmia del coronavirus ens ha deixat l’empremta d’una crisi social i econòmica que encara és lluny de resoldre’s. Càritas Diocesana de Barcelona preveu que la precarietat a la ciutat i a Catalunya s’allargarà almenys fins al 2024. “La situació no estarà a nivells del 2019 fins d’aquí a dos o tres anys”, alerta Anna Roig, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals de Càritas.

càritas dona que recull menjar

11:31
   

Repunt de la positivitat a Barcelona, set setmanes després

El 4,1 % de les proves PCR i tests d’antígens fets a Barcelona la setmana passada, del 24 al 30 de maig, van tenir un resultat positiu. Aquesta xifra encara pot variar a mesura que s’estabilitzin les dades, però ara per ara representa 0,6 punts superior a la positivitat mitjana de la setmana anterior. És, doncs, el primer increment en la positivitat després de set setmanes consecutives amb descensos.

positivitat coronavirus catalunya

11:15
   

La FECASARM acusa l’Estat d’envair competències a l’hora de regular l’oci nocturn

La FECASARM denuncia que l’Estat envaeix les competències regulant l’oci nocturn perquè depèn de la Generalitat. El president, Joaquim Boadas, diu que “l’Estat s’ha excedit en l’exercici de les seves competències en matèries que no li correspon regular, ja que una cosa es coordinar i l’altra imposar, i menys quan s’està fora d’un estat d’alarma o no hi ha una necessitat indispensable d’intervenció”. Es pronuncia l’endemà que la Comissió de Salut anunciés la reobertura de l’oci nocturn a les comunitats que tinguin un nivell de risc 1. En aquests casos, podran aixecar la persiana fins a les dues de la matinada i, si ho volen, podran ampliar aquest límit com a màxim fins a les tres.

discoteca

11:00
   

El descens de contagis nous a Barcelona s’alenteix l’última setmana

Després del repunt de casos registrat la setmana del 5 a l’11 d’abril (2.117 positius), Barcelona encadena set setmanes amb menys positius setmanals. La reducció de la setmana del 10 al 16 de maig va ser la més acusada, amb un 27 % menys de casos detectats. L’última setmana, però, aquest decreixement s’ha desaccelerat. Entre el 24 i el 30 de maig es van confirmar 867 casos més a Barcelona. Representen 24 positius menys que la setmana anterior, és a dir, una reducció del 3 %. A més, cal tenir en compte que la setmana passada es van realitzar un 17,9 % menys de proves diagòstiques a la ciutat.

coronavirus Barcelona setmanal

10:46
   

El 43,4 % de les entitats del Tercer Sector Social van tancar el 2020 amb pèrdues econòmiques per la pandèmia

La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social a Catalunya ha presentat aquest dijous un anuari dedicat a la covid-19 -amb dades del 2020-, que mostra l’impacte que va tenir la pandèmia durant tot aquest any. El document apunta que el 43,4 % de les entitats el van tancar l’any amb pèrdues econòmiques i sobrecostos que ascendeixen als 84 milions d’euros, destinats a la compra d’EPI i a la contractació de personal de reforç. Paral·lelament, les entitats van tenir pèrdua d’ingressos pel tancament d’activitats, places buides o suspensió de contractes, que ascendeix als 593 M €. La Confederació ha apel·lat al nou govern a impulsar mesures de suport i enfortir els serveis d’atenció a les persones.

10:30
   

Mitjà demana no vacunar amb Janssen la franja dels 40 als 49 pels casos de trombosi detectats en dones d’aquesta franja

L’investigador Oriol Mitjà alerta en un fil de Twitter que no s’ha de vacunar amb Janssen la franja dels 40 als 49 anys. Ho justifica assegurant que “la taxa de trombosi en dones de 40-49 és de 9,4 per milió”. Diu que amb “xifres de mortalitat baixes per covid-19 i amb alternatives segures, no se’n pot justificar l’ús”.

dosi vacuna janssen

10:15
   

Celaá diu que es podrà vacunar alumnes a les escoles a partir de setembre si Sanitat ho aprova

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha afirmat aquest dijous que el sistema educatiu espanyol està preparat per a una campanya de vacunació a les escoles a partir de setembre. “Es podria vacunar si s’hi envia allà el personal sanitari”, ha afirmat en una entrevista a RNE. Celaá ha afirmat, però, que aquesta és una decisió que correspon en exclusiva al Ministeri de Sanitat. La ministra també s’ha mostrat convençuda que les escoles podran obrir al setembre amb assistència presencial de tots els alumnes i professors. “Pensem que tindrem condicions sanitàries prou segures per poder-ho fer, perquè el que ens importa és l’evolució acadèmica de l’alumne”, ha dit. La setmana passada es va autoritzar la vacunació amb Pfizer als menors d’entre 12 i 15 anys.

número desempat 2021 eso

09:55
   

Com demanar hora per vacunar-me de la covid-19

El ritme de vacunació de la covid-19 va augmentant i cada dia es van obrint més possibilitats, punts de vacunació i horaris, al web de cita per a la vacuna de la covid a Catalunya que ha activat Salut. Paral·lelament, Salut també va ampliant franges d’edat per anar vacunant els més joves. T’expliquem com demanar hora per a la vacuna de la covid al CatSalut per a tots aquells que viuen a Catalunya.

09:38
   

La delinqüència va disminuir prop d’un 80 % a Barcelona pel confinament

La delinqüència urbana va disminuir prop d’un 80 % a Barcelona durant el confinament per la pandèmia del coronavirus, segons un estudi publicat a la revista ‘Nature’ en què ha participat la Universitat de Barcelona. La investigació ha estat liderada per l’Institut de Criminologia de Cambridge i la Universitat d’Utrecht. El treball ha comparat el efectes de les restriccions en els nivells de criminalitat a 26 ciutats de 23 països del món. Barcelona és l’única ciutat de l’estat espanyol que forma part de l’estudi i és un dels llocs on més es va reduir la delinqüència. Segons el document, en el cas dels furts, Barcelona va passar d’una mitjana de 385 diaris a 38 durant el confinament.

09:22
   

ONG avisen que els països pobres necessitaran 57 anys per vacunar tota la població si no es prenen “mesures urgents”

L’aliança People Vaccine insta el G7 a “deixar de defensar els interessos” de les farmacèutiques i comprometre’s a fer arribar vacunes contra la covid-19 als països pobres. L’aliança, de la qual formen part Oxfam Intermón o Global Justice Now, entre d’altres, avisa que més d’un milió de persones han mort pel virus des que els líders del G7 van rebutjar donar suport a aixecar temperament els drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra el virus. L’aliança d’ONG i activistes demana als líders, que es reuniran la setmana que ve, que no facin “promeses buides” i que “adoptin mesures urgents per erradicar l’enorme bretxa de vacunació entre els seus països i els països pobres”.

09:10
   

Salut inicia la vacunació de les persones de 45 a 49 anys

El Departament de Salut ha informat aquest dimecres que ja ha iniciat la vacunació de les persones de 45 a 49 anys. Aquest matí, els nascuts entre el 1972 i el 1976 han pogut començar a demanar cita per als propers dies. En alguns casos, fins i tot tenien la possibilitat de vacunar-se aquesta mateixa tarda.

08:53
   

Sanitat distribueix aquest dijous 1.360.000 de dosis d’AstraZeneca

El Ministeri de Sanitat distribueix a les comunitats autònomes 1.360.000 dosis d’AstraZeneca que van arribar a Espanya aquest dimecres a la nit. Aquest juny s’ha accelerat el nombre d’arribada de dosis de vacunes de les diferents farmacèutiques.

vacuna astrazeneca

08:38
   

La Universitat Ramon Llull i la UIC cediran espais per fer la selectivitat per mantenir les mesures anticovid

La Universitat Ramon Llull i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) cediran espais per acollir les proves d’accés a la universitat (PAU), que comencen dimarts vinent. Es tracta d’espais a Barcelona, i Sant Cugat del Vallès en el cas de la UIC, on aniran alumnes de l’àrea metropolitana de Barcelona. El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Josep Ribas, ha explicat a l’ACN que l’objectiu és mantenir la descentralització dels tribunals i reduir la mobilitat de l’estudiantat en el context de pandèmia. Aquestes se sumen a les universitats públiques i es mantindran també instituts de secundària, però menys que l’any passat. Amb tot, les mesures de prevenció seran molt similars a les del 2020.

universitat classe

08:22
   

Restriccions a Catalunya i mesures anticovid vigents a partir del 4 de juny

Les restriccions a Catalunya i les mesures per la covid es flexibilitzen atès que la situació epidemiològica continua millorant les darreres setmanes. A partir del 4 de juny, el govern farà un pas més en la reobertura i autoritzarà a la restauració i als equipaments culturals i esportius allargar l’horari fins a la 1h. A més, ampliarà l’aforament dels centres comercials fins al 70 %.

terrasses restaurants plenes per la tarda

 

08:06
   

Espanya supera les 80.000 morts per la covid-19 des de l’inici de la pandèmia

Espanya ha registrat 4.984 positius de covid-19 des de dimarts, fet que deixa la xifra global en 3.687.762 des de l’inici de la pandèmia. Pel que fa a les defuncions, des de l’últim informe n’hi ha hagut 66, i ara la xifra és de 80.049. Andalusia encapçala els contagis en els últims set dies amb 7.285 casos, seguida de Madrid amb 4.915. A Catalunya n’hi ha hagut 3.323 i, al País Basc, 2.186. Des de l’inici de la pandèmia, Madrid és on més contagis s’han acumulat, amb 717.880 casos. Després se situa Catalunya amb 613.539. Els segueix Andalusia amb 587.551. La comunitat autònoma amb més diagnosticats el dia previ és Madrid amb 701, seguida del País Basc amb 318 i d’Andalusia amb 296. A Catalunya n’hi ha hagut 92.

07:48
   

L’oci nocturn podrà reobrir fins a la matinada en les comunitats amb nivell de risc 1

El Consell Interterritorial de Salut —en què estan representats el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes— ha aprovat la proposta del ministeri per reobrir l’oci nocturn. L’obertura dels locals, però, només es permetrà en aquelles comunitats autònomes amb menys transmissió de la covid, en concret, les que tinguin un nivell de risc epidemiològic 0 o bé 1. En aquests casos, podran aixecar la persiana fins a les dues de la matinada i, si ho volen, podran ampliar aquest límit com a màxim fins a les tres.

07:30
   

Bars i restaurants hauran de pagar el nou disseny de les terrasses ampliades

Els bars i restaurants que, amb motiu de la pandèmia, han pogut ampliar les terrasses a la calçada hauran de cobrir el cost del nou disseny d’aquestes ampliacions. Ho ha confirmat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. “Evidentment, el restaurador ho pagarà”, ha dit Colau en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. L’alcaldessa ha avançat que pot haver-hi una línia de subvencions per ajudar els negocis “més petits” a abonar part del muntatge, però “la responsabilitat és del restaurador”.

prototip terrassa Marinada

07:15
   

Arrels inicia aquest dijous la vacunació a les persones sense llar

Arrels vacuna des d’aquest dijous les persones sense sostre a les instal·lacions del centre obert de l’organització. Se’ls administrarà la vacuna monodosi de Janssen. Feia temps que l’entitat reclamava que aquest col·lectiu fos prioritari a l’hora de vacunar-se. Afirma que són “persones de risc, tant per l’edat com per les malalties que tenen associades”.

Imatge d'una persona sense sostre