Prop d’un centenar de persones convocades per la Coordinadora de Residències 5+1 s’han concentrat aquest dissabte al migdia a la plaça de Sant Jaume per rebutjar el trasllat de positius entre residències avalat pel Departament de Salut. Reclamen que es facin tests a tots els residents i els treballadors de les residències on hi hagi positius i que s’equipin les residències amb material sanitari per atendre a temps els malalts.

En un moment en què el risc de brot segueix a l’alça i a les portes d’un Nadal atípic, els familiars i el personal d’aquest equipament asseguren que les conselleries de Salut i la de Treball, Afers Socials i Famílies, tornen a abandonar els residents. Afirmen que traslladar casos positius en altres centres posa en perill tant els usuaris com els professionals de l’equipament receptor com, indiquen, “sembla que ha passat a la residència de Tremp”.

Protesta Coordinadora Residències 5+1

Segons la Coordinadora, el mes de juliol el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies es va comprometre a incorporar personal als centres: 370 professionals d’infermeria pel torn nocturn i 1.800 gericultors a les residències de més de 60 places. Reclamen que, a banda que el personal promès no s’ha incorporat, actualment disposen de menys efectius gericultors i d’infermeria que abans de la pandèmia.

El mateix juliol la Conselleria de Salut va instal·lar punts fixos d’oxigen a més de 40 residències amb la previsió de derivar-hi usuaris positius d’altres centres residencials. Des de la Coordinadora 5+1 subratllen que posar oxigen sense l’assistència de personal sanitari les 24 hores al dia és “enganyar les famílies i la societat” perquè, diuen, es deixa altra vegada a la gent gran sense accés a la sanitat pública.