La Generalitat ha presentat aquest dilluns les mesures que s’han implantat a les residències per afrontar l’epidèmia del coronavirus a Catalunya. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han explicat el pla de contingència per fer front a una segona onada a les residències de gent gran amb una partida de 96 milions d’euros. Entre les mesures que preveu hi ha la contractació de més professionals, tant als centres d’atenció primària com a les residències, o la reserva de places per poder aïllar els casos positius o sospitosos.

El Departament de Salut vol potenciar la presència de la primària per tenir cura de la gent gran a les residències. Per això es contractaran 450 professionals sanitaris addicionals per reforçar l’atenció a residents amb una inversió de 15 milions d’euros. La consellera ha assegurat que es tracta d’una mesura estructural, i que tot aquest personal nou passarà a formar part del gruix de professionals de l’atenció primària. De moment, durant la pandèmia ja s’han contractat 85 sanitaris d’atenció primària per atendre aquest col·lectiu.

També es reforça el personal de les residències després que el Govern hagi incrementat un 15 % la ràtio de treballadors per persona gran resident. El conseller ha detallat que a tot Catalunya es contractaran 1.800 gericultors, 370 infermeres per reforçar el servei nocturn i 219 tècnics per treballar en el departament. “Volem tenir més musculatura a les residències” davant una possible segona onada de covid-19 a la tardor, ha dit El Homrani.

A banda, en els centres amb més de 60 places que tinguin algun tipus d’intervenció o concert públic, hauran de tenir un servei d’infermeria durant les 24 hores del dia.

Reserva de places

El Homrani ha concretat que en l’àmbit social d’aquest pla s’invertiran 56 milions.  Una de les mesures que es duran a terme és la reserva de fins a 2.800 places sense ocupar a Catalunya perquè els centres puguin “implantar mesures de sectorització i aïllament amb èxit”. L’objectiu és que es pugui aïllar amb èxit els casos positius o sospitosos.

També es reforçarà el paper dels centres sociosanitaris. En aquest sentit, al consellera de Salut ha anunciat la contractació de 500 llits amb una inversió de 25 milions.

Estoc de material de protecció per a quatre setmanes

Els centres estaran obligats a tenir un estoc de material de protecció individual per a quatre setmanes. A banda, també es mantenen les recomanacions del pla sectorial amb instruccions per a les residències de gent gran: detecció precoç dels casos positiu, i també recomana restringir les visites i els ingressos nous a les residències més afectades, com s’està fent fins ara.