La segona onada ha tardat més a colpejar les residències de gent gran, però el virus hi ha acabat entrant. En tres setmanes, Barcelona ha quintuplicat el nombre de geriàtrics amb brots de coronavirus fora de control. Les dades del Departament de Salut mostren que, a dia d’avui, 185 residències són verdes, és a dir, lliures de covid-19, 28 taronges (amb positius controlats) i fins a 51, vermelles, per tant, amb brots en actiu i dificultats per aïllar infectats.

Si mirem les xifres de mitjans d’octubre, s’observa com l’escenari ha canviat: hi havia 243 residències en verd, 11 en taronja i tan sols 10, en vermell. Salut atribueix l’increment en el nombre de positius als cribratges al personal dels últims dies. “Hem detectat, sobretot, casos asimptomàtics de professionals i, als centres amb positius, s’han cribrat tots els residents“, explica Rafael Ruiz, director estratègic d’Atenció Primària de la conselleria.

Brots a les residències de Barcelona
Font: Departament de Salut

Els familiars critiquen que s’arriba tard

Qui no ho veu clar són els familiars: la Coordinadora de Residències 5+1 critica que els casos s’estan disparant justament perquè els tests no s’han realitzat quan tocava. “Si ho haguessin fet abans, potser no tindríem aquestes dades. Arriben tard. No es moren perquè siguin vells, es moren perquè no es fa el que s’hauria de fer“, critica María José Carcelén, portaveu de l’entitat. Volen proves de covid-19 als professionals cada setmana i que s’aïllin els positius fora dels centres.

ACRA: “S’han de fer més proves”

La patronal de les residències, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), afirma que de PCR se n’estan fent més. Ara bé, també creu que haurien de ser més freqüents per contenir la pandèmia als geriàtrics. “Se n’han de fer més, massivament i constantment. No val una PCR cada tres mesos”, explica Montse Llopis, directora general d’ACRA. Considera que, perquè tot sigui més àgil, caldria realitzar test d’antígens als professionals.