Els dies previs al Nadal, les estacions de tren i l’aeroport són escenaris de fluxos constants de catalans i barcelonins que tornen a casa per passar el Nadal amb la família. Enguany, però, les festes arriben en plena pandèmia pel coronavirus, que en alguns casos ha trastocat de ple els plans d’aquells ciutadans que són a l’estranger. betevé ha pogut parlar amb cinc barcelonins que viuen en altres països per saber què pensen fer: si venir a veure la família o posposar-ho.

“Estic fent aïllament social des de fa molts mesos”

L’Òscar Sareta viu a Berna, Suïssa. Explica que des de fa mesos està fent un aïllament social a casa per no contagiar-se del coronavirus i garantir una visita segura a Catalunya. “Visitaré els meus pares amb la certesa que tinc la PCR a la mà negativa”, explica.

Un cas molt similar és el del Dan Estrada, estudiant de màster que actualment viu en una residència a Brussel·les, Bèlgica. Ja té les maletes gairebé a punt i també la PCR feta per poder tornar a Espanya amb la certesa que no està infectat: “Vaig molt tranquil sabent que arribaré allà sabent que soc negatiu“.

“El meu pare és de risc i preferim no viatjar”

També hi ha barcelonins amb ganes de veure la seva família, però que opten per no fer-ho per evitar riscos. És el cas de la Cristina Resina, que fa vida a Malmö amb la parella i els dos fills. “El meu pare és de risc i, pensant en ell, preferíem no viatjar per Nadal”, afirma. Admet que la decisió ha estat difícil de prendre perquè, diu, és el primer any des del 2012 que no passa el Nadal juntament amb els seus pares.

Jordi Dotras, qui treballa actualment a Berlín, ha tingut molt clar que aquest any el Nadal el passaria lluny de Barcelona. Si bé té “moltíssimes ganes” de tornar, ha optat per fer una vídeo trucada des del país per evitar contagiar la família.

Sense sortir d’Austràlia

El cas més extrem el trobem a l’altra punta del món: concretament a Austràlia, on viu l’Andrea Gómez. Calcula que de forma gairebé obligada no podrà sortir del país aquest 2021. “Si vull tornar a Espanya puc fer-ho, però com que no soc ciutadana d’Austràlia no podria tornar. Aleshores, em veig obligada a quedar-m’hi”, lamenta.

“Hi ha rumors que diuen que fins al 2022 no podré tornar a entrar oficialment al país. […] Quan obrin fronteres, seré la primera que compri un bitllet d’avió i vagi cap allà a visitar la família” ”
Andrea Gómez, resident a Austràlia