Nou mesos més tard de l’esclat de la pandèmia, l’Ajuntament ha començat aquest divendres a traslladar les 170 persones sense llar de Fira de Barcelona a hotels i residències d’estudiants. Prop de 20 usuaris ja s’han instal·lat a una residència de la Vila de Gràcia, un dels tres espais que substituiran el gran recinte, que el consistori preveu tancar del tot a finals del 2020. El canvi és fruit d’un acord amb la Generalitat, que mantindrà els nous equipaments oberts fins al març.

L’Antonio Extremera, de 55 anys, és un dels homes que a partir d’ara viurà a Gràcia, on hi haurà 97 persones. Abans d’entrar a Fira va estar dos anys al carrer i, explica, gràcies a “un miracle” ha trobat sostre, almenys temporal. Assegura que passar d’un pavelló a una habitació gairebé pròpia és “un altre món” i “un gran canvi”. “Quan ho he vist m’he quedat sorprès. Perquè allà [a Fira], per exemple, a la dutxa només els primers tenien aigua calenta…”, critica Extremera.

Trasllat sensellar Fira
Antonio Extremera a la seva nova habitació, després d’estar a Fira

A la residència d’estudiants, tancada per la pandèmia, també hi poden esmorzar i sopar, i l’Ajuntament els deriva a un menjador social a l’hora de dinar. Una dinàmica molt diferent hi ha als pavellons de Fira, oberts d’emergència. La intenció del consistori és acompanyar-los d’una manera més personal. “Volem dignificar al màxim la seva existència i ajudar-los a construir un projecte vital que els permeti canviar”, diu Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social.

“Ja no puc demanar impossibles”

I això és el que espera, amb certa resignació, el David Seco, que va acabar al gran recinte de Montjuïc perquè el van desnonar del pis que ocupava al Prat. “Jo ja tinc 45 anys i la veritat… no puc demanar pas impossibles. Plantejar-me una vida més tranquil·la, que fet una mica el boig, i viure el dia a dia“, relata Seco. A l’equipament, de fet, hi ha un equip d’educadors que ofereix acompanyament professional i psicològic a totes les persones que ho necessitin.

David Seco en un dels menjadors comuns de la residència d’estudiants

La residència d’estudiants de Gràcia la gestiona la Fundació Salut i Comunitat, que ja estava al capdavant d’un dels pavellons de Fira de Barcelona. Però tot plegat té data de caducitat: de moment, aquest espai estarà en marxa fins a finals de març del 2021. Fuertes admet que encara no saben què passarà després, però insisteix que primer cal veure quines són les necessitats de les persones sense llar que hi viuen.