Aquest diumenge a la mitjanit s’ha posat punt final a més de tres mesos d’estat d’alarma. Des que es va publicar el decret, el 14 de març, ha estat una etapa de moltes incerteses, algunes contradiccions i normes diferents per a cada fase, amb algunes sorpreses: la fase 3 no va durar ni tan sols 24 hores a Barcelona. Durant aquesta fase, la Generalitat va recuperar les competències per gestionar la pandèmia i, en només unes hores, va signar el decret per passar al que van batejar com a “fase de represa”, l’anomenada “nova normalitat” del Govern espanyol.

S’amplia la mobilitat, tot i que amb restriccions

Un dels canvis més rellevants és que, sense estat d’alarma, s’acaben les limitacions a la mobilitat entre territoris i, per tant, es permet viatjar entre les comunitats autònomes. A més, Espanya ja permetrà l’arribada de ciutadans procedents de l’espai Schengen sense que hagin de fer una quarantena de 14 dies. Aquesta mesura ha inclòs, en una decisió d’última hora, els turistes de Gran Bretanya, un anunci que feia dies es negociava amb el primer ministre britànic, Boris Johnson. L’única excepció ha estat Portugal, que ha preferit posposar l’obertura terrestre de la frontera amb Espanya fins a l’1 de juliol.

Els aeroports espanyols tindran noves mesures de seguretat, com per exemple l’anomenat triple control: es prendrà la temperatura als viatgers amb càmeres termosensibles, se signarà una declaració responsable de salut i finalment es passarà el filtre visual d’un metge.

També caldrà continuar però amb les mesures de seguretat establertes durant l’estat d’alarma: ús de mascareta en espais tancats o quan no es pugui mantenir la distància mínima, mantenir la distància de seguretat i el rentat de mans. Els experts recomanen, a més, evitar les situacions amb més risc: aglomeracions, reunions en llocs interiors i estrets, i perllongar l’estada en espais que reuneixin aquestes característiques.