Sembla que el projecte de connectar Barcelona amb Sant Cugat mitjançant el túnel de servei dels Túnels de Vallvidrera per transformar-lo en un espai per bicicletes comença a agafar cos. Des de l’associació Bikevidrera fa quatre anys que lluiten per fer real aquesta connexió, que permetria passar de les Planes a Barcelona en tan sols 14 minuts.

Des de Bikevidrera s’ha fet un pas endavant i l’associació ha presentat un projecte tècnic bàsic als pressupostos participatius de l’Ajuntament. Es tracta d’un projecte d’1,5 M € que inclou diferents propostes. La primera es projectar una passarel·la elevada que connectaria el carrer de Granados amb el túnel de servei i que permetria la circulació de les bicicletes des de Barcelona fins a les Planes.

túnel

A l’altre cantó, la coneguda com a boca nord, la utilització del túnel és molt més senzilla i per tant només caldria afegir-hi una nova senyalització.

túnel

Dins del túnel caldria fer algunes intervencions com folrar les parets, netejar-lo i afegir una nova il·luminació. Segons Bikevidrera fins ara el projecte no ha acabat de tirar endavant perquè el túnel de servei ha d’estar reservat per a possibles emergències però asseguren que només s’ha utilitzat dues vegades en els seus gairebé 30 anys de vida. Al túnel no hi pot entrar una ambulància i totes les emergències es gestionen des del tronc central, per tant està infrautilitzat, i en cas d’incendi sempre es podria fer accessible.

túnel

Una mobilitat molt més sostenible

Des de l’associació Bikevidrera tenen clar que els avantatges del nou túnel per a bicicletes superen amb escreix la inversió. D’entrada la connexió actual obliga els ciclistes a invertir 45 minuts de fortes pujades per arribar fins a les Planes, el nou túnel reduiria el temps fins als 14 minuts. A més, ara mateix només s’hi pot arribar, a banda del cotxe privat, amb Ferrocarril, un transport que amb la distància social i l’ús de mascaretes no s’està utilitzant al 100 %. En un futur i amb l’ús més estès de la bicicleta elèctrica el túnel podria convertir-se en una veritable arteria de comunicació entre Barcelona i Sant Cugat.