Quan queden pocs dies per a la revetlla de Sant Joan, DEPANA i altres entitats ecologistes i animalistes han fet arribar un document a la Generalitat en el qual alerten dels perills que suposa la pirotècnia tant per al medi ambient com per al sistema sanitari, especialment després de la crisi generada per la covid-19. Per evitar aquests riscos, el text demana a les administracions que limitin l’ús de petards a l’espai públic.

Riscos de la pirotècnia

Segons les entitats que signen el manifest, els petards i els focs d’artifici no només augmenten el risc d’incendi als boscos, sinó que també desprenen metalls pesats que contribueixen a agreujar malalties respiratòries i cardíaques. A més, l’ús de material pirotècnic incrementa la contaminació de l’aire i —segons el text— podria afavorir la transmissió del coronavirus. Finalment, les entitats també destaquen la sobrecàrrega que suposa la revetlla per a les urgències, especialment després d’unes setmanes de saturació i estrès del personal sanitari.

Normes més estrictes

Per evitar tots aquests riscos, les organitzacions ecologistes i en defensa del medi ambient demanen tant a la Generalitat com a les administracions locals que regulin i restringeixin l’ús de pirotècnia a l’espai públic. També plantegen buscar alternatives a l’ús de petards que no suposin un impacte tan gran i que es facin campanyes educatives.