A partir d’aquest dissabte torna a posar-se en funcionament el servei de bany assistit amb teràpia aquàtica a les platges de Barcelona. De moment només s’ha habilitat un dels quatre punts que hi ha habitualment al litoral de la ciutat, a la zona de banys del Fòrum, i estarà operatiu d’11 a 19 h. Les dificultats derivades de la pandèmia i també els danys que el temporal Gloria va fer a les platges han dificultat aquesta tornada. La previsió del consistori és que a final del mes de juny s’iniciï el servei també a la platja de la Nova Icària.

“Cada any ens hem d’esperar”

Tot i això, els usuaris es queixen perquè cada any s’han d’esperar que s’activi el servei. A més, enguany, a causa de la problemàtica del coronavirus, ha costat més elaborar els protocols. Montse Font, membre de la comissió de platges per a persones amb diversitat funcional, explica que l’empresa que prestava el servei “no el vol prestar o els està costant més elaborar els protocols”. Per això, des de l’Institut Municipal de Persones amb Diversitat Funcional han iniciat un servei alternatiu.

Horari ampliat al Fòrum

L’horari del servei en aquesta represa al Fòrum serà més ampli. Fins ara, el mes de juny només s’habilitava els caps de setmana i festius, però aquest any en aquest punt estarà disponible cada dia, d’11 a 19 h, des del 23 de juny fins al 27 de setembre.

A la zona de banys del Fòrum el servei de suport al bany disposa d’elements diferencials de la resta de platges. L’accés a l’aigua es fa mitjançant una cadira hidràulica elevadora, que es netejarà cada vegada que un usuari la faci servir per entrar a l’aigua. En el cas de les persones que necessitin romandre a la cadira durant el bany, el temps es limitarà a un màxim de 20 minuts, per poder atendre un mínim de cinc persones per hora.

La setmana vinent es treballarà a la Nova Icària, on s’establiran dos itineraris adaptats per entrar i sortir de la platja. Aquí hi haurà disponibles dues cadires amfíbies, que permetran atendre fins a sis persones per hora.

Recomanacions de seguretat per la covid-19

Arran de la covid-19, s’han establert una sèrie de recomanacions per als usuaris del bany assistit. Per exemple, es recomana a les persones que en facin ús que vagin acompanyades preferentment del seu assistent o assistenta habitual. A més, s’establiran accessos d’entrada i sortida separats, i s’establiran controls per evitar aglomeracions.

Una reivindicació del col·lectiu

Diverses entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitat havien protestat aquest cap de setmana per reclamar, precisament, aquest servei.

A banda de personal tècnic que els ajuda a accedir a l’aigua, les persones amb mobilitat reduïda també disposen a les platges de Barcelona de reserves d’aparcament amb itineraris accessibles fins a la platja, lavabos i dutxes adaptats i passeres de fusta que arriben al més a prop possible, entre d’altres.