Aquest divendres en roda de premsa, tant el ministre de Sanitat, Salvador Illa, com el responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, el doctor Fernando Simón, han actualitzat les dades pel que fa als rebrots que s’han produït en el darrer mes i mig. En total, han estat 34, que han afectat 932 persones per coronavirus. Ara mateix d’aquests segueixen en actiu nou brots de la covid-19, que es troben completament controlats.

No abaixar la guàrdia

Amb aquestes dades a la mà, Simón ha volgut recordar que el virus segueix en circulació i que, per tant, cal extremar les precaucions. Ara més que mai, afegeix, la responsabilitat individual de cadascú marcarà la diferència per evitar rebrots. En aquest sentit, recorda que l’ús de les mascaretes és útil especialment per evitar contagiar altres persones i per tant és un símbol de solidaritat amb la resta de la població.

Escorxadors i temporers

Si bé els rebrots que s’han produït tenen diferents orígens, la majoria estan relacionats amb feines precàries com ara les que es donen en els escorxadors o al camp amb els treballadors temporers que recullen la fruita. Simón reconeix que les mesures de prevenció poden ser insuficients en aquest tipus de feines en què es tendeix a l’amuntegament, però una altra vegada ha apel·lat a la responsabilitat individual a l’hora de respectar les distàncies entre persones, la higiene de mans i la mascareta si la distància social no és possible.

Un nou recompte de vides perdudes

En la roda de premsa també s’ha actualitzat el recompte total de morts per coronavirus. La xifra oficial se situa ara en els 28.315 morts. Això suposa un augment de 1.179 persones respecte a les darreres dades. Tot i això, Simón ha reconegut que aquest nombre augmentarà considerablement un cop, en els propers mesos, s’hagin estudiat les 13.000 defuncions de més que s’han produït respecte a les xifres habituals de morts en el període de la pandèmia.

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries confirma que bona part d’aquesta sobremortalitat esta relacionada amb el coronavirus, però hi ha també defuncions relacionades amb altres causes. Fernando Simón ha recordat que en el pitjor moment de la pandèmia de mitjana el 50 % dels llits dels hospitals estaven ocupats per malalts de la covid-19. Aquesta saturació hospitalària podria haver dissuadit altres malalts de continuar amb el seu tractament habitual i això també podria haver contribuït a un augment de la mortalitat no relacionada directament amb el coronavirus.