Algunes famílies estan estudiant la possibilitat de fer-se proves diagnòstiques abans de les festes de Nadal per participar en les reunions familiars amb més tranquil·litat i, així, reduir el risc de contagi durant els àpats. Entre les opcions hi ha la PCR i el test d’antígens, que diu si una persona està infectada en el moment de la realització de la prova, però també l’examen serològic, que conclou si has tingut el virus en el passat. Però realment és una bona opció fer-se la prova abans d’afrontar les festes?
La investigadora de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert ha explicat en una entrevista al ‘btv notícies vespre’ el que cal saber sobre l’eficàcia d’aquestes proves.
Perill de relaxament
Fer-se una prova abans de trobar-se amb la família per Nadal és una mesura que redueix el risc de contagi, ja que en el cas de donar positiu la persona no es desplaça enlloc i es queda tancada a casa. Ara bé, existeix un perill de relaxament, és a dir, un negatiu pot donar una sensació de seguretat que acabi comportant un ambient més distès i, per tant, un major grau d’incompliment de les mesures d’higiene i de seguretat.
“No significa que puguem fer celebracions de 25 persones”, alerta Vergara-Alert, entre altres coses perquè les proves tenen un petit marge d’error. Això vol dir que, malgrat haver estat sotmès a una prova diagnòstica, una persona pot estar infectada sense símptomes i contagiar la resta de la taula. A més, pot infectar-se entre el dia del test i la data de la reunió familiar.
Quin és el millor test?
En el cas que una persona opti per fer-se una prova prèviament a les festes, és important tenir en compte que no totes les proves donen la mateixa informació sobre el coronavirus. La PCR, que detecta material genètic del virus, diu si una persona està infectada o no en el moment de l’elaboració de la prova a través d’una mostra nasal o nasofaríngia. El test antigènic també informa sobre si es té el SARS-CoV-2 en el present, si bé és una prova més ràpida i barata, també amb una sensibilitat alta.
Per últim hi ha la prova d’anticossos, coneguda també com a test serològic. A través d’una extracció de sang, aquest examen ens pot dir si hem passat la malaltia en el passat, però no si la tenim en aquell moment. Ara bé, algunes d’aquestes proves sí que poden arribar a detectar IgM i, per tant, dir si estem infectats en el present.
Àpats més curts i ventilar, malgrat el fred
Precisament per evitar contagis, i tenint en compte que la majoria de la població celebrarà el Nadal en espais tancats, la investigadora de l’IRTA-CReSA recomana fer cas de les indicacions de les autoritats i complir amb les mesures, com la higiene de mans constant. També proposa ventilar les llars, malgrat el fred de l’hivern, i reduir els temps dels àpats: no fer-los durant tres hores, sinó en un temps aproximat d’una hora.
Més informació del Nadal 2020 a Barcelona
-
Llums de Nadal 2020: horari
-
Activitats de Nadal a Barcelona: tota l’agenda
-
Com reservar per veure la màgia dels Reis al Fòrum?
-
Nit de Cap d’Any 2021: com serà?
-
Encesa de llums a Barcelona, en directe a betevé
-
Grossa de Nadal 2020: com serà el sorteig de Cap d’Any
-
Pessebre de Sant Jaume 2020
-
Cavalcada de Reis 2021 a Barcelona: no n’hi haurà, però com veure els Reis?