El departament de Salut alerta que els propers dies són clau per veure l’impacte de la desescalada de les activitats del pla d’obertura. En aquest sentit demanen responsabilitat a la ciutadania i reduir al màxim les interaccions socials. “Sinó, hi ha un risc elevat que la situació es torni a reproduir en els propers dies i setmanes. Seria un petit desastre”, alerta Jacobo Mendioroz, el coordinador de la unitat de seguiment de la covid.

Paral·lelament, el Procicat s’ha reunit aquest dilluns al matí per estudiar les restriccions que s’hauran d’aplicar en les trobades familiars d’aquest Nadal. Segons, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el govern també decidirà entre dilluns i dimarts si els menors de 14 anys compten a l’hora d’establir els integrants màxims d’un grup.

Tot i això, de moment, el govern manté el secretisme al voltant de les mesures que s’aplicaran durant les trobades d’aquest Nadal. A diferència del contingut d’altres plans que s’han filtrat als mitjans abans de la seva presentació, en aquest cas se’n desconeixen els detalls. En roda de premsa aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergés, no ha volgut avançar res sobre el seu contingut ni sobre si dilluns que ve es passarà al tram 2 de la desescalada. Tot i la insistència dels mitjans, Vergés només ha assegurat que el govern està treballant en aquest document, i que quan estigui enllestit se n’informarà la població.

Mantenir-se dins del grup de convivència

Més enllà de les restriccions o recomanacions que es decideixin donar, però, Jacobo Mendioroz ha explicat que al marge de la xifra de quantes persones podran participar en les trobades durant aquest Nadal, el més important és que cadascú es mantingui dins del seu grup de convivència. “Més enllà de si són 6, 8, o 10 persones, i si els menors hi entren o no, hem d’intentar fer les coses amb les persones amb qui convivim”.

Interior preveu una “sortida important de vehicles” pel pont de la Constitució

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que, durant el pont de la Constitució del proper cap de setmana, els catalans podrien avançar un dia la sortida del pont de la Puríssima per tal d’esquivar el confinament perimetral municipal, que començarà divendres a les 6 h. Segons les previsions d’Interior, dijous es preveu una “sortida important de vehicles”. Tot i això, Sàmper ha dit que no es modificaran les restriccions per evitar-ho. De fet, el conseller ha demanat que es compleixin les restriccions i que, si s’opta per traslladar-se el dijous, es faci el confinament en el municipi on s’estigui durant el cap de setmana.