home gran vacuna grip

Una plataforma de científics catalans ha fet arribar un informe al Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut sobre quins han de ser els grups de vacunació contra la covid-19. El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19 (GCMSC) el promouen conjuntament l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona.

L’informe, que es va remetre a les autoritats catalanes i espanyoles pocs dies abans d’iniciar la segona desescalada a Catalunya, divideix a la població en vuit grups, segons les prioritats de vacunació. Segons aquesta plataforma d’experts, la llista està “basada en principis ètics i adaptada al nostre país”, segons Silvia de Sanjosé, epidemiòloga i presidenta del GCMSC. Aquesta proposta coincideix amb l’aprovació del pla de vacunació del Govern espanyol, que ja ha establert quatre col·lectius prioritaris. Es preveu que al gener arribin les primeres vacunes a Catalunya. Està previst que entre gener i març n’arribin 900.000 dosis amb les que es vacunaria a 450.000 persones.

El primer grup de vacunació: els sanitaris

  • El primer grup que caldria vacunar, perquè també és el més exposat al virus, són el personal sanitari, les persones que treballen a les residències de gent gran i el personal de primers auxilis (bombers, policies, etc).
  • En el segon grup, els experts hi situen les persones de més de 80 anys, prioritzant les que viuen en residències.
  • A mesura que es disposin de més dosis de vacunes, es passaria al tercer grup, el de les persones de més de 65 anys.
  • El quart grup seria el de les persones amb patologies cròniques, com la diabetis tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars i persones amb obesitat o que fan un tractament amb quimioteràpia.

Els últims a vacunar-se, els nens

  • En el cinquè grup de prioritat, els experts hi situen les persones institucionalitzades, on la capacitat d’aïllament és limitada, com les presons o els centres de refugiats, i també les persones en risc d’exclusió social, com els migrants.
  • En el sisè grup es vacunaria les persones que presten serveis essencials a la població i que estan especialment exposades al virus, com els treballadors dels transport públics, el personal educatiu o els qui treballen al sector alimentari.
  • En el setè grup hi ha la resta de la població, prioritzant els majors de 55 anys.
  • Finalment, els últims a rebre la vacuna serien els nens, perquè són els menys vulnerables al virus i també perquè hi ha poques dades sobre la seguretat de la vacuna en infants.

grups prioritaris vacunació covid

Segons aquest grup d’expert les persones amb evidència d’infecció per covid-19 es considerarien com a no prioritaries per a la vacunació, com a mínim en les primeres fases.