ecozono armari coronavirus

Un enginyer ha aconseguit idear i patentar un armari que inactiva les restes de coronavirus presents a la roba, el calçat i altres materials tèxtils. Amb una combinació d’ozó i llum ultraviolada, l’Ecozono, producte promogut per l’empresa canària Globaldena Aux SL, aconsegueix fer desaparèixer el virus de peces tèxtils en només 40 minuts. L’estudi reafirma l’ozó com a agent efectiu per eliminar el SARS-CoV-2.

En un ambient tancat, com una oficina o un magatzem, el virus pot perdurar per si sol diverses hores en superfícies poroses com la roba. Segons l’equip investigador, el nou armari l’inactiva en menys d’una hora. L’ozó penetra millor en el teixit i fa més eficaç la inactivació si la roba està penjada. L’eliminació no és total, si bé s’aconsegueix reduir la càrrega viral en un 99,9 %.

L’Ecozono és un armari de 184 cm d’alçària i funciona a través de tres fases: primer, genera ozó fins a quantitats saturants mitjançant llum ultraviolada; després, un ventilador mou l’aire per distribuir l’ozó correctament i desinfectar la roba, i per últim, es fa una neutralització per poder obrir l’armari de forma segura, sense que suposi cap risc per a l’usuari.

Útil per a botigues de roba

Aquest armari no està especialment ideat per a l’ús privat o familiar. En canvi, pot ser útil en botigues de roba, on les peces passen per diverses mans i cossos en els emprovadors que poden acabar deixant-hi el coronavirus. En una entrevista al ‘btv notícies vespre’, la investigadora de l’IRTA-CReSA Júlia Vergara-Alert explica que l’Ecozono evitaria que els treballadors hagin de fer una quarantena de la roba de dos o tres dies o desinfectar-la manualment.

“Això significa que es redueix molt considerablement la capacitat de transmissió del coronavirus a través de la peça, que pot ser manipulada amb seguretat i tranquil·litat per les persones següents“, assegura també Cristina Lorca, directora de l’estudi a l’IRTA-CReSA, on s’han fet els resultats preliminars del producte.