El debat dels últims dies s’està centrant en com serà aquest Nadal, o més ben dit: en com el celebrarem. Al carrer, molts barcelonins apunten diverses opcions, com reunir-se amb els familiars més directes i no pas “amb els avis o amb els cosins” o, per exemple, seguir amb els plans habituals “pensant en la il·lusió dels nens petits”.

Sigui quina sigui l’opció que es triï, totes requeriran que siguem selectius. Triar bé amb qui ens reunirem a casa, com ens hi reunirem o si, a la pràctica, ens hi acabarem reunint. Una de les alternatives serà traslladar els àpats als restaurants, si és possible, a aquells que tinguin una terrassa per garantir una correcta ventilació preventiva.

A la restauració, però, aquest Nadal els suposa, novament, la mateixa incertesa que arrosseguen des de l’inici de la pandèmia: saber què passarà amb uns quants dies d’antelació. En aquest sentit, Joan Hernández, del restaurant Barnabier, assegura que “per Nadal i per Sant Esteve estem pendents de la capacitat que tindrem, tant d’espai, que ara estem al 30 %, com de capacitat de les taules, que no sabem quina serà”, i afegeix que, ara per ara, “tenim moltes prereserves, però estem esperant com les podrem definir”.

Amb tot, el restaurant que regenta Hernández té una terrassa àmplia al Port Olímpic, una de les alternatives per fer compatibles la restauració i Nadal, però no hi confia: “La terrassa a l’hivern té un problema, que no es pot tancar”, i concreta que “encara que tinguem estufes [per combatre el fred] no et pots arriscar que faci un mal dia si tens la reserva d’un grup, sobretot per aquestes dates”.

Si el guió de la reobertura no s’altera per la situació epidemiològica, es podria arribar a Nadal sense confinaments: ni el de cap de setmana ni tampoc el perimetral de Catalunya, i les reunions podrien tornar a ser de 10 persones.