Aquest dilluns, primer dia d’escola, ha estat el banc de proves per a moltes famílies, que han hagut d’introduir rutines noves abans de portar la canalla als centres. Hem acompanyat una família de Sant Andreu aquestes primeres hores: la Yaiza, que comença cinquè, i la seva mare, l’Ingrid.

“Els nens estan confosos, no saben ben bé si faran quart o cinquè perquè no van poder acomiadar-se i tancar el curs com cal”, explica l’Ingrid, mentre acaben de fer la motxilla. A l’estoig els han demanat que només hi posin un llapis, una goma i una maquineta. Així es vol evitar que els nens es deixin material escolar els uns als altres.

També han de dur una ampolla d’aigua, perquè queda prohibit beure directament de les aixetes de les fonts de l’escola. A més, abans de sortir de casa la Yaiza s’ha de prendre la temperatura. S’endú dues mascaretes: una de posada i una de recanvi per no haver d’anar tot el dia amb la mateixa. Estan protegides dins d’una bossa i té la lliçó apresa: “Abans de posar-me-la, he de rentar-me les mans amb gel”.

Com la de moltes famílies, la principal preocupació de l’Ingrid és la possibilitat que la classe de la Yaiza s’hagi de posar en quarantena a causa d’un contagi al seu grup: “Jo estic divorciada i és la meva mare qui la va a buscar cada dia perquè jo estic treballant. Em preocupa que es pugui contagiar”.

La Yaiza té l’escola, “la Laia”, a molt pocs metres de casa. Aquest any els grups han d’entrar-hi esglaonadament. La seva hora d’entrada és les nou menys cinc minuts. Entren al centre per cursos i s’han d’esperar rere unes línies marcades a terra. Abans d’entrar, per si de cas, altre cop toca prendre la temperatura i netejar-se les mans.