Les escoles i instituts de Barcelona entomen, aquest dilluns, el primer dia d’un curs 2020-2021 marcat per la pandèmia del coronavirus. L’Ajuntament afirma que tots els centres educatius, des de les escoles bressols fins als instituts, han obert les portes sense incidents, després de sis mesos sense alumnes. El consistori insisteix que l’objectiu a la ciutat no és només començar les classes, sinó mantenir les aules plenes tot l’any.

En una compareixença a la Comissió de Drets Socials, el govern municipal ha detallat les mesures que es treballen perquè tot rutlli. Segons la comissionada d’Educació, Maria Truñó, s’han dotat de 514 professionals més el conjunt de centres de Barcelona i, d’aquests, 373 són personal docent. Truñó ha destacat que cal centrar esforços a coordinar i acompanyar els centres en tot moment.

Una “unitat mòbil” per detectar la covid-19

En el marc de la nova oficina de coordinació d’escoles i salut —amb l’Agència de Salut Pública, el Consorci Sanitari, el d’Educació i l’IMEB —, que seguirà les escoles i intervindrà en casos de covid-19, Truñó ha donat alguna pista sobre com s’actuarà si hi ha un infant o professor positiu al centre: s’activarà una unitat mòbil “per fer la detecció i les proves PCR al grup bombolla”.

Primer dia escola Barcelona
Una aula d’alumnes d’ESO, el primer dia d’institut

El govern municipal també ha explicat que s’ha reforçat el servei de neteja més enllà de l’horari lectiu i que s’ha llançat un dispositiu per regular les entrades i sortides als centres, esglaonades per esquivar contagis. Durant les properes dues o tres setmanes, 91 agents de la Guàrdia Urbana i 80 auxiliars dels districtes donaran suport als centres perquè “l’arrencada de curs sigui àgil”.

D’altra banda, Truñó ha explicat que 160 centres educatius de Barcelona han demanat un dels espais oferts per l’Ajuntament per fer classe o activitats -i permetre mantenir les distàncies de seguretat-. La majoria són centres públics, però també n’hi ha de concertats i a tots “se’ls va donant resposta.”

L’oposició lamenta un inici de curs “descoordinat”

Maria Truñó ha comparegut en la comissió a petició del grup municipal de Ciutadans. La regidora Marilén Barceló (Cs) ha lamentat que l’inici del curs escolar a Barcelona el defineix, al seu parer, una paraula: “dDescoordinació entre les administracions, s’ha actuat tard i malament”. Per la seva banda, Gemma Sendra (ERC) ha insistit que cal dotar de més recursos els centres educatius.

Neus Munté (JxC) ha posat èmfasi en les dificultats de les escoles per gestionar l’entrada esglaonada dels alumnes. Tot i que ha lloat la tasca de la Guàrdia Urbana, ha recalcat que en alguns centres “hi ha hagut aglomeracions”. El regidor del PP, Óscar Ramírez, ha retret a l’Ajuntament “manca de lideratge”, una crítica a què també s’ha afegit Barcelona pel Canvi.

Vuit brots als casals d’estiu municipals

En la mateixa Comissió de Drets Socials, el govern ha donat a conèixer el balanç provisional sobre la incidència del virus als casals d’estiu municipals. Segons les primeres dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, s’hi han detectat vuit brots diferents i 38 casos sospitosos de coronavirus, 19 dels quals han estat positius confirmats.

D’altra banda, també s’ha posat en relleu que, a falta de la xifra definitiva, el 2020 el nombre d’inscripcions ha caigut entre un 20 i un 30 %: n’hi ha hagut més de 80.000, però el 2019 en van ser 126.292. Pel que fa als ajuts econòmics per accedir als casals, l’Ajuntament ha explicat que enguany s’han denegat unes 2.200 beques, mentre que l’any passat no se’n van acceptar més de 3.500.