Les direccions d’algunes de les escoles que han demanat poder utilitzar equipaments municipals i espais a l’exterior per poder fer l’activitat docent aquest curs 2020-21 es mostren desconcertades i preocupades. Aquest dimecres, el Consorci d’Educació de Barcelona va assegurar que hi havia 50 centres que ja tenien confirmat l’acord de cessió d’espais i equipaments, però ara reconeix que encara n’hi ha moltes que estan pendents d’aquesta confirmació o s’han trobat problemes per poder-ho dur a la pràctica a partir de dilluns, quan comenci l’escola.

És el cas de l’Escola Teixidores de Gràcia, que vol fer les classes d’educació física a l’Espai Mussons i als Lluïsos de Gràcia però encara no ha rebut la confirmació, o l’Institut Montserrat, que ha demanat utilitzar l’espai del Casal de Joves Casa Sagnier i els Jardins Enric Sagnier, i que tampoc no ha obtingut resposta. Des del consorci preveuen que aquest dilluns tots els centres tindran confirmada la cessió, tot i que l’ús que se’n faci pugui ser progressiu.

Alguns espais es mostren reticent

Un altre exemple de manca de concreció és l’Escola Vila Olímpica. A finals de juliol, la direcció del centre, amb el suport dels membres del Consell Escolar, van demanar poder fer classe al Casal de Barri de la Vila Olímpica, un dels espais que apareix a la llista que l’Ajuntament va posar a disposició de les escoles. La intenció del centre era la de poder baixar les ràtios de sisè de primària. A l’agost es van trobar que ningú del Consorci no els va confirmar l’espai i no va ser fins aquest dimecres que se’ls va aprovar la petició. Ara, però, la sorpresa és que el Casal de Barri els ha dit que és impossible fer aquesta cessió perquè ja tenen la programació tancada. 

Des de Can Gili Nou asseguren que no disposen de l’espai necessari per cobrir les necessitats de l’escola i que són un casal de barri i no un centre cívic. Aquest dijous s’han reunit amb la direcció del centre i esperen que el consorci i l’Ajuntament hi diguin l’última paraula.

Falta d’espai o de personal

Des de l’Escola Àngels Garriga, que havia demanat anar al Casal de Barri Font d’en Fargues, han decidit no anar a fer classe perquè el centre els oferia aules per a un màxim de 16 alumnes quan tenen classes de 25. També hi ha centres que finalment han descartat sortir a fer classes o el pati fora de l’escola perquè asseguren que no disposen de prou professorat per vigilar els infants i garantir els trasllats. És el cas de l’Escola les Acàcies, que havia demanat fer ús dels Jardins de Josep Trueta, i finalment ho ha descartat.

L’Escola Catalònia, al Disseny Hub Barcelona

Però no tot són incerteses. També hi ha centres que ja saben que a partir d’aquest del mes d’octubre amplien horitzons més enllà de l’edifici de l’escola. Per exemple, l’Escola Catalònia tindrà tres grups de cinquè de primària que treballaran en un projecte amb el Disseny Hub Barcelona.  Ja el feien abans de la pandèmia, però ara el treballaran íntegrament en aquest espai cultural. També l’Escola Congrés-Indians utilitzarà quatre parcs públics propers, un d’aquests, per la classe d’educació física.