(ACN) Delegats dels set sindicats de l’educació pública s’han concentrat aquest dilluns al matí davant del Departament d’Educació per demanar més mesures de seguretat en la reobertura de les escoles, ja que consideren que amb les mesures actuals no n’hi ha prou. Així, creuen que cal abaixar les ràtios de 20 alumnes a 15 i garantir una distància d’1,5 metres interpersonal dins de les aules, cosa que asseguren que ara no es compleix. Per això, estan consultant al professorat la possibilitat de fer una vaga en les properes setmanes si la conselleria no s’avé a negociar cap mesura addicional per la crisi del coronavirus.

Els delegats sindicals han mostrat cartells i han llegit un manifest conjunt on reivindiquen que es garanteixi la presencialitat de tot l’alumnat a tots els nivells educatius, per no posar en risc els alumnes més vulnerables. També demanen incrementar en 40.000 els docents de reforç, 20.000 a primària i 20.000 a secundària, que el curs passat estaven a la borsa d’interins del departament i que no van ser contractats. De fet, dels 3.200 docents de reforç promesos pel departament, els sindicats diuen que se n’han contractat, de moment, uns 2.500. A més, molts docents de risc van rebre dijous mateix la dispensa per no anar a treballar i encara no se’ls ha substituït.

D’altra banda, volen que s’abaixin les ràtios de 20 alumnes a 15 a primària i secundària, i fins a 10 a infantil. Això permetria guanyar distància de seguretat a les aules, ja que ara mateix asseguren que en moltes classes no es garanteixen ni 40 centímetres de separació entre pupitres.

Ramon Font, el portaveu del sindicat majoritari, USTEC, ha dit que el pla del departament no és creïble, ja que els grups bombolla “són una entelèquia”. Segons ell, en països com Corea del Sud i Israel s’ha demostrat que, tot i les mesures, les escoles poden ser un focus de propagació, i per això demanen mesures més estrictes i que no s’estalviïn diners. Font creu que caldria gastar 1.500 milions d’euros més en l’educació pública a Catalunya aquest curs, un 1 % dels fons que arribaran de la Unió Europea, per garantir el 100 % de presencialitat durant tot el curs per part de tot l’alumnat.