Era una imatge molt esperada pels veïns, la de la nau central del Mercat de l’Abaceria embolcallada amb una lona gegant. Es tracta d’una bombolla de contenció que ha d’aïllar l’edifici de l’exterior. D’aquesta manera, s’evita que puguin escampar-se les partícules de fibrociment durant el procés de desamiantatge. Durant els darrers dies els operaris han instal·lat les bastides i des d’allà han començat a col·locar la lona per poder aïllar l’edifici. És la darrera fase del desmuntatge de la coberta d’amiant del mercat.

Retirada del sostre de l’Abaceria

A principis d’any es va iniciar la retirada de l’amiant. Es va instal·lar una bombolla a la nau lateral que toca a la travessera de Gràcia. Quan es va declarar l’estat d’alarma encara es van allargar uns dies els treballs, ja que no podien quedar a mitges. Un cop acabada la retirada d’amiant d’aquella nau, les obres van quedar aturades durant mesos a causa de la covid-19.

Fins a aquest mes de juny, quan es van reprendre els treballs per retirar l’amiant del mercat. Llavors es va procedir a embolcallar la nau lateral al costat del carrer de Puigmartí. Posteriorment, se’n va retirar el sostre de fibrociment. Ja només quedava la coberta de la nau central. És la més gran i, per tant, la més complicada de retirar.

Múltiples retards a les obres

El procés de reconstrucció del Mercat de l’Abaceria acumula diversos retards. D’entrada, el trasllat a la carpa provisional es va endarrerir uns mesos. Finalment es va poder fer el juliol del 2018, tot i que a mig gas i amb parades tancades. Aquella mateixa tardor havien de començar els treballs de demolició de l’antic Mercat de l’Abaceria però finalment es van deixar per a després de Reis per no afectar la campanya de Nadal. A principis del 2019, finalment, van començar les esperades obres.

Però llavors un altre problema va treure el cap: van localitzar uns ancoratges en les plaques de fibrociment que van obligar a endarrerir el projecte. Davant les demandes dels veïns, preocupats per la seguretat de la retirada del material cancerigen, finalment es va canviar l’empresa d’enderrocs, fet que va aturar els treballs. Un cop reprès el projecte, la pandèmia pel coronavirus va obligar a aturar les obres de nou.

Davant d’aquesta trajectòria, els veïns esperen que l’activitat de demolició no torni a aturar-se i que, un cop acabada, es comenci a construir com més aviat millor el nou Mercat de l’Abaceria.