Els operaris han començat a instal·lar la bombolla de contenció que servirà per aïllar el Mercat de l’Abaceria durant la retirada de la teulada de fibrociment. Un cop estigui preparada la bombolla es procedirà al desmuntatge de les plaques. Els operaris treballaran a l’interior d’aquesta bombolla mentre desmunten la coberta d’uralita.

A l’interior del mercat s’han col·locat quatre depressors, una espècie de ventiladors, que xuclaran i filtraran l’aire de dins la bombolla. Funcionaran les 24 hores. El gerent de l’Institut de Mercats de Barcelona, Màxim López, ha assegurat que aquest sistema garanteix una “seguretat màxima” per als veïns i comerciants.

El consistori ha acabat optant per la bombolla de contenció perquè es va detectar una segona coberta sota la teulada de fibrociment que també és d’amiant. Aquesta, inevitablement, s’ha de trencar en alguns punts i això farà saltar fibres. El protocol habitual, per tant, no era suficient i els canvis per adaptar-lo han fet pujar el cost de la intervenció de 50.000 a 650.000 euros.

Treballs en tres fases

Els treballs per retirar l’amiant han generat expectació entre el veïnat, ja que segons la Plataforma Afectats per l’Abaceria és un “procediment nou a Barcelona”. El consistori ha anunciat que l’actuació es dividirà en tres fasesLa primera afectarà la nau lateral de la travessera de Gràcia. Posteriorment s’actuarà a la part del carrer de Puigmartí i finalment a la nau central. La previsió del govern és que la coberta del mercat estigui completament retirada el mes de juny. A partir d’aquell moment es continuarà amb la demolició dels laterals de l’edifici, ja sense fibrociment.