La carpa provisional per acollir els paradistes del Mercat de l’Abaceria obrirà un dia més tard del previst. Aquest dimecres 18 de juliol és el darrer que els paradistes despatxen al vell mercat abans d’iniciar el trasllat al passeig de Sant Joan, a la carpa ubicada entre els carrers de Sant Antoni Maria Claret i Indústria. La mudança es farà entre avui i demà, de manera que divendres 20 de juliol tots els paradistes ja atendran a les instal·lacions provisionals.

Mentre que, segons fonts municipals, el canvi de dates s’ha fet a petició dels paradistes, hi ha venedors que ho desmenteixen. És el cas de la botiga La trobada del gourmet que, en un missatge al seu compte de Twitter assegura que “si fos per nosaltres, hi aniríem dins d’una o dues setmanes més perquè la carpa no està condicionada per vendre-hi productes alimentaris”. Tot i que els venedors fa dies que preparen el canvi d’ubicació, alguns ja temien que no tindrien temps per fer-ho dins el termini previst per l’Ajuntament. La data que sí és manté és la de la festa d’inauguració de la carpa per a dissabte 21 de juliol.

Aquest dimecres al matí, l’activitat a la carpa era frenètica. Més de seixanta persones hi estan treballant intensament per aconseguir que les instal·lacions quedin enllestides a temps. Al mercat, tot i que aquest dimecres és l’últim d’obertura, hi ha parades que han tancat abans per poder fer el trasllat amb més tranquil·litat.

En el nou equipament hi haurà un total de 56 parades, 43 d’aquestes seran d’alimentació i 13 comerços aniran destinats a a la venda d’altres productes. La carpa que substituirà aquest equipament amb més de 125 anys d’història 1.900 metres quadrats i allotjarà els comerços mentre es duguin a terme les obres de reforma de l’edifici original a principis de tardor. Està previst que l’equipament remodelat estigui llest el 2021.

A l’interior de la carpa s’instal·laran les 43 parades d’alimentació, mentre que a l’exterior i concretament al costat Llobregat del mercat aniran les botigues que venen altres tipus de productes. Els clients del mercat disposaran de passadissos amb tres metres d’amplada. A més, cada parada tindrà dos metres de fondària.

mercat abaceria carpa

Un altell de 400 m2

El tret característic d’aquest edifici provisional és que té un segon pis o altell de 400 metres quadrats i on es faran actes culturals o veïnals. També se situaran en aquesta planta les oficines d’administració i els banys. En canvi, a la planta de carrer conviuran amb les botigues altres serveis com les cambres frigorífiques, el tractament de residus, el clavegueram, els magatzems i la logística, entre d’altres. Les parades s’han distribuït seguint la ubicació que tenien en l’edifici original. Per comoditat de les peixateries, aquestes quedaran ubicades al costat de les neveres i també de les instal·lacions de sanejament i neteja.

Una carpa lluminosa

La construcció de la carpa s’ha fet tenint en compte que la lluminositat sigui una característica destacada. La façana translúcida que s’ha triat ocuparà un 40 % respecte al total. Segons l’Ajuntament, la llum a l’edifici serà molt superior a altres mercats provisionals. Les entrades tenen una gran superfície construída amb vidrieres que permet que entri més llum.

I quan s’iniciaran les obres al mercat definitiu?

Els treballs per tirar a terra part del mercat original s’iniciaran a principis de la tardor. Una mica abans, a l’estiu, es tramitaran els projectes d’enderroc, contractació i execució del projecte.