Entitats refugiats Grècia

L’incendi al camp de refugiats de Mória, a l’illa de Lesbos, ha posat de nou a primera línia el debat sobre com s’està actuant davant d’aquesta crisi migratòria. Algunes administracions locals ja s’han posicionat, com l’Ajuntament de Barcelona, i ara més de 30 entitats insten l’Estat espanyol a moure fitxa. En un manifest, exigeixen a l’executiu de Pedro Sánchez que “abandoni la indiferència” i aculli refugiats de les illes gregues.

Ccamp de Mória, 9 setembre
Les flames cremen al camp de Mória, el 9 de setembre

El document el firmen organitzacions en defensa dels drets humans, com ara el Centre Irídia, l’Observatori DESC, Stop Mare Mortum o l’ONG Open Arms. Reclamen al Govern espanyol que aposti per “la solidaritat real” i es desmarqui de les polítiques migratòries de la Unió Europea (UE) i els estats membres. Enumeren les seves demandes en els següents punts:

  1. Que l’Estat condemni la desprotecció de les persones refugiades a Lesbos i la resta d’illes del mar Egeu.
  2. Que exigeixi per la via diplomàtica a les autoritats gregues i europees que garanteixin “una acollida digna” i assegurin els drets fonamentals de tothom.
  3. Que activi “de forma urgent” un programa de reubicació per traslladar persones de les illes gregues.
  4. Instar el govern Sánchez que rebutgi la política migratòria europea actual i aposti per una via segura d’arribada de refugiats a la UE.
  5. Que denunciï la violència contra les persones migrades i clausuri tots els centres d’internament d’estrangers (CIE).
  6. Engegar el procés per regularitzar migrants residents a Espanya i derogar la llei d’estrangeria.