El 20 de juliol passat els paradistes del Mercat de l’Abaceria es van traslladar a la carpa provisional del passeig de Sant Joan. Des d’aleshores, el mercat està buit i tancat en espera de l’enderroc parcial. Els treballs estaven previstos per aquesta tardor, però, finalment, s’ha endarrerit la data fins al gener. També s’ha retardat l’inici de les obres de reconstrucció. La nova previsió per acabar la reforma és el 2022.

Afectació al comerç dels entorns

El districte de Gràcia, l’Institut de Mercats i els comerciants dels voltants del Mercat de l’Abaceria han arribat a un acord per enderrocar parcialment l’antic equipament després de Reis. D’aquesta manera els treballs no afectaran la campanya de Nadal dels botiguers de la zona.

Tot i això, des de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Gràcia Centre expliquen que la demolició no era un problema. La Marta Martín, d’aquesta entitat, diu que “és igual que l’enderroc sigui aquest gener o sigui el gener de l’any vinent, perquè les obres no comencen”. El problema és que l’inici de les obres de construcció també s’ha posposat. I el motiu és un problema burocràtic, que ha obligat a tornar a adjudicar els treballs.

Les noves dates preveuen començar els treballs a la primavera del 2020. Duraran entre 24 i 30 mesos. Per això, el Joaquim Prats, de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Gràcia Centre, explica que “hi ha una decepció generalitzada, perquè podia haver estat una obra d’uns dos o tres anys, purament la demolició i la construcció, i per uns errors burocràtics, de concurs, de terminis, etcètera, no pot ser”.

Dinamització de la zona

Durant el temps que no funcioni el Mercat de l’Abaceria, l’Administració i els comerciants de l’entorn activaran un pla de dinamització comercial. Hi ha propostes com fires d’artesans i, tot i que els botiguers volien utilitzar l’equipament de l’antic mercat fins que s’enderroqués per fer-hi activitats, s’ha descartat per qüestions de seguretat.

Els paradistes, satisfets amb la carpa provisional

Pel que fa als paradistes que es van traslladar a la carpa provisional del passeig de Sant Joan, expliquen que ja s’imaginaven alguns retards, com ha passat en altres remodelacions de mercats. De moment, fan una valoració molt positiva de la nova ubicació, que els ha permès ampliar la clientela.