La família ha comunicat la mort de l’economista i activista Arcadi Oliveres, poc abans de les 14 h a través d’un missatge a Twitter. Fa uns mesos la mateixa família ja havia anunciat que estava malalt greu i fins i tot havia obert una pàgina per recollir missatges de comiat. Un web que continuarà obert per recollir ara condols i mostres d’afecte. El funeral està previst que sigui a l’església del Convent dels Caputxins de Sarrià en la intimitat recomanada per les restriccions sanitàries.

Fa un mes encara va poder rebre el darrer homenatge, en què es va donar el seu nom al local de l’associació Lafede. Aleshores, l’activista va agrair la mostra de suport rebuda. A una de les seves darreres aparicions públiques, Arcadi Oliveres va cedir el seu fons documental personal a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Un conjunt de 26 caixes amb documents dels darrers 45 anys, en què es recull la seva vinculació amb diversos moviments socials catalans.

L’economista Arcadi Oliveres destacava en una entrevista el 2012 amb Carles Flavià, la necessitat de canviar el sistema econòmic cap un model de justícia social

Una trajectòria lligada als drets humans i la justícia social

Nascut a Barcelona l’any 1945, Arcadi Oliveres va iniciar el seu compromís en defensa de la democràcia i les llibertats polítiques en plena dictadura franquista, durant la seva època universitària a la Facultat de Ciències Econòmiques de la UB. L’any 1966 va participar molt activament en el Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona, i en la Caputxinada el març del 1966.

Han estat diverses les entitats on va treballar activament com ara l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR), Justícia i Pau,  la Federació Catalana d’ONG per la Pau, a més de ser present en moltes de les campanyes de les darreres dècades, com ara la del 0,7 %, les mobilitzacions contra la guerra de l’Iraq, la cancel·lació del deute extern, el moviment del 15-M o el Fòrum Social Català.

Aquesta trajectòria el va fer mereixedor de nombrosos reconeixements, entre els quals la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de 2019, amb la qual l’Ajuntament va reconèixer la seva tasca a favor de la pau i del desarmament, i l’impuls a les iniciatives a favor dels drets humans i la justícia social.

“Un autèntic mestre de militància”

des Justícia i Pau, entitat que Oliveres va presidir entre els anys 2001 i 2012, s’han mostrat commoguts per la seva pèrdua, al mateix temps que han volgut destacar tot el llegat que deixat. Al web de l’entitat li dediquen aquestes paraules: “L’Arcadi ha estat un autèntic mestre de militància i un referent moral indiscutible. Tothom el reconeix com una persona, senzilla, d’una gran bondat, un mestre que ha transmès el seu missatge amb coherència. Els seus milers de xerrades i intervencions en els mitjans i la seva incansable implicació en campanyes cíviques durant més cinquanta anys, han deixat una empremta molt profunda. Nombroses persones, entre elles moltes de joves, s’han sentit impactades pel seu testimoni i s’han compromès en itineraris vitals en favor d’un altre món, més just i fraternal.”

Missatges de condol a les xarxes

A les xarxes socials no ha trigat a aparèixer missatges de condol del món associatiu i polític català. També ho ha fet lalcaldessa Ada Colau, que ha dedicat una publicació a Instagram a recordar Arcadi Oliveres. “Sempre disponible, sempre pedagògic, sempre amb un somriure. Coherència màxima però sense rigidesa ni arrogància, al contrari: amb tendresa i amabilitat sincera”, explica. Unes frases acompanyades de diverses fotos amb Arcadi Oliveres.