Arcadi Oliveres ha cedit aquest dilluns el seu fons documental personal a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El formen 26 caixes amb documents dels darrers 45 anys, en què es recull la vinculació d’Oliveres amb diversos moviments socials catalans.

El fons conté documentació relacionada amb entitats pioneres en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social, com ara Pax Christi, l’Institut Víctor Seix de Polemologia, Justícia i Pau i la Universitat Internacional Catalana de la Pau.

Fins al moment, tota aquesta documentació s’ha conservat al domicili familiar de Sant Cugat del Vallès, on hi ha viscut els darrers 40 anys.

El primer tractament del fons, el 2010

Oliveres va encarregar ara fa 11 anys la classificació d’una petita part inicial del seu arxiu, que va permetre ordenar diversos documents en 50 carpetes.

La tardor del 2019, conscient del valor dels documents i de la seva consulta, Arcadi Oliveres va encomanar un tractament més exhaustiu al fons a Jordi Algué, corresponent a la tria i al tractament global dels arxius, per ordenar-los i fer-ne una classificació bàsica.

Ara per ara, aquell treball ha permès tractar el 60 % dels documents, que són els que aquest dilluns s’han ingressat a l’Arxiu Nacional.

Home de números, de docència i de pau

Després d’uns primers anys dedicat a l’empresa familiar, el 1980 va iniciar la seva tasca docent a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que va exercir fins al 2016, formant part del claustre els anys 90; feina que va combinar amb la docència de diversos cursos d’economia crítica i de valors en la pau.

Aquesta trajectòria li va valer rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cívic per part de l’Ajuntament el juny del 2019. Diagnosticat d’un càncer terminal a inicis de febrer, Oliveres no ha parat de rebre mostres de suport i reconeixement. Conscients que l’activista ha fet camí amb molta gent, la seva família va crear un web per vehicular les mostres d’afecte, que ja superen els 6.700 missatges, sota el lema “Paraules per a l’Arcadi“.