Encara és aviat per veure els efectes de Setmana Santa i l’augment de la mobilitat d’aquests dies en l’evolució de la pandèmia i els contagis. Però les xifres actuals no apunten a una millora i des dels hospitals el missatge és preocupant i pronostiquen l’arribada de la quarta onada. A l’Hospital del Mar donen per fet que hi haurà més ingressos hospitalaris i al de Sant Pau coincideixen: “Estem malament i el pitjor està per venir”. A més, la situació s’ha agreujat per l’impacte de la variant britànica, més contagiosa, i que ja fa dies que és la dominant.

El 40 % dels ingressos acaben a l’UCI

El cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar, Joan Ramon Masclans, assegura que la pressió hospitalària no remet. A l’UCI no aconsegueixen baixar de la trentena de pacients crítics.

Tampoc no ajuda el fet que cada vegada són més els hospitalitzats que ingressen i acaben en la unitat de cures intensives. En concret, el 40 % de malalts de covid que arriben a aquest hospital, una realitat que Masclans atribueix a la variant britànica.

La quarta onada quedarà molt superposada i sense haver baixat de la tercera. Per tant, les perspectives a escala de Catalunya són dolentes i a escala de l’Hospital del Mar, pitjors
Joan Ramon Masclans, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar

I el fet que l’edat dels pacients crítics es redueixi no ha millorat el seu pronòstic. La mitjana està al voltant de la seixantena, però cada cop cada vegada són més els pacients d’entre 40 i 50 anys que ingressen a l’UCI del Mar.

La variant britànica dispara els contagis

A l’Hospital de Sant Pau rebaixen la xifra i asseguren que entre un 10 i un 15 % del pacients ingressats amb covid acaben a l’UCI. El que sí que han notat, però, és que hi ha més contagis que abans i també ho atribueixen a la variant britànica. Pere Domingo, coordinador de la Unitat de Covid-19 de l’Hospital Sant Pau, explica que hi ha nuclis de gent en què s’han contagiat tots.

En onades anteriors de cada família o nucli s’infectaven dues persones, i ara ho fan tots els membres. Això pot tenir a veure amb variant britànica
Pere Domingo, coordinador de la Unitat de Covid-19 de l’Hospital Sant Pau

Mantenir les restriccions per controlar la pandèmia

Els profesionals sanitaris insisteixen en un clam que fa més d’un any que estan repetint: cal mantenir les mesures per prevenir la covid. Un missatge que també van donar abans de Setmana Santa. Per això, asseguren que cada cop estan més cansats, i també més indignats.