L’economista i activista Arcadi Oliveres ha criticat que hi hagi líders independentistes en presó preventiva o a l’exili després del referèndum de l’1 d’octubre perquè van “dur a terme l’aplicació de la voluntat popular, sense cap forma de violència“. Durant l’entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, ha enviat el seu “respecte” i la seva “solidaritat” als líders independentistes encausats durant el judici del procés. Oliveres ha definit l’1-O com un “exemple clar” de desobediència civil.

Arcadi Oliveres ha rebut el guardó per la seva trajectòria a favor de la pau i del desarmament. L’Ajuntament també li reconeix l’impuls a les iniciatives en favor dels drets humans i la justícia social. En el seu discurs d’agraïment, Oliveres ha defensat que ciutats com Barcelona siguin “obertes” i acullin totes les persones que, per motius econòmics o de drets humans, fugen dels seus països d’origen. En aquest sentit, l’activista ha fet públic el seu suport a tots els refugiats que arriben a la ciutat per començar una vida nova.

Crítiques al sistema econòmic

Una de les crítiques que ha fet Oliveres ha estat contra el sistema econòmic actual, que, diu, “no cobreix les necessitats de les persones, genera diferències socials cada cop més fortes i contribueix sistemàticament a la destrucció del planeta“. Per això, l’economista aposta per un model basat en l’economia social, solidària, ecològica, cooperativa i ètica. En aquest sentit, ha destacat la tasca que ha fet el govern municipal durant els últims quatre anys: “Han treballat de valent”.

El Ple Municipal del 22 de febrer passat va aprovar atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Arcadi Oliveres. La proposta va obtenir els vots favorables de BComú, el PDeCAT, ERC i el PSC; els vots en contra de Ciutadans i el PP, i l’abstenció de la CUP.