Aula d'una escola

Les escoles de les regions sanitàries de Catalunya que es troben en la fase 2 de la desescalada ja poden reobrir després de la crisi sanitària pel coronavirus. Ho faran no per fer-hi classe, sinó per acollir alumnes si els pares no poden teletreballar, fer acompanyament emocional, tutories o reforç. Barcelona i l’àrea metropolitana encara continua en la fase 1 i, per tant, no hi ha cap centre educatiu obert. Si el Govern espanyol ho accepta, la regió sanitària de Barcelona avançarà a la fase 2 el dilluns, 8 de juny, i, a partir d’aleshores, les escoles i instituts de la ciutat podran reobrir. Però quines mesures hauran de prendre els centres?

Ràtios i horaris reduïts i amb mascareta

La tornada a l’escola serà diferent pel que fa al nombre d’alumnes que poden haver-hi en una mateixa aula:

  • escoles bressol: cinc per classe
  • P3: vuit alumnes
  • P4 i P5: 10 alumnes
  • primària: 13 alumnes
  • secundària: 15 alumnes. Podran demanar cita prèvia amb el tutor

També es reduirà l’horari: els alumnes d’infantil podran anar a l’escola de 9 a 13 h. El servei de menjador romandrà tancat.

L’ús de la mascareta serà obligatòria per a tots els professors i alumnes que tinguin més de cinc anys i que no puguin garantir una distància mínima de dos m amb una altra persona. Tots els centres dispensaran gel hidroalcohòlic. Pel que fa a les tutories, caldrà sol·licitar-les amb cita prèvia.

Què es farà als centres educatius en la fase 2?

Malgrat la reobertura dels centres, els alumnes acabaran el curs 2019-2020 de forma telemàtica el 19 de juny a causa de la pandèmia. Això vol dir que a l’escola o a l’institut no s’avançarà matèria el juny i que anar-hi no serà pas obligatori, sinó voluntari.

Els centres que reobrin oferiran serveis educatius voluntaris per a l’alumnat i acompanyament en grups reduïts per als cursos que acaben etapa i/o obtenen el títol. Pel que fa a l’alumnat de la resta de cursos, els docents oferiran tutories individuals en grups reduïts. Les escoles bressol i els cursos d’educació infantil podran acolliran alumnes si els pares tenen dificultats per conciliar la vida laboral i familiar.