matricula universitat

El calendari del curs escolar 2019-20 s’ha vist afectat directament per la crisi sanitària del coronavirus i el decret de l’estat d’alarma que va comportar el confinament total. A Catalunya, el tancament d’escoles es va produir el divendres 13 de març i des d’aleshores tots els estudiants d’educació infantil, primària, instituts i universitats es troben sense fer classes presencials. També s’han ajornat la selectivitat 2020 i la preinscripció escolar per al curs 2020-2021.

Es dona per finalitzat el curs escolar?

Alguns centres han activat mecanismes per poder seguir fent classe o avançant en el temari durant aquests dies. El ministeri d’Educació ha informat que el curs ni acaba abans ni s’allargarà més enllà del juny, sinó que es mantindrà el calendari previst abans de la pandèmia. Ara bé, s’haurà de programar un pla de reforç per al curs 2020-21 amb activitats complementàries durant aquest estiu. El dubte és ara si els alumnes podran tornar a les aules i recuperar les classes presencials abans de l’acabament del tercer trimestre, una decisió que està en mans del ministeri de Sanitat.

Tant el conseller d’Educació, Josep Bargalló, com la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ja avien expressant que no volien posar punt final al curs escolar 2020. Bargalló va rebutjar donar el curs “per perdut” i confia a recuperar les classes “si cal, de forma telemàtica”.

Classe a l'Escola Virolai

Tornar a l’escola al juny, “15 dies”

Celaá també creu que no acabar el curs és una “opció dolentíssima” i s’alinea amb Bargalló a preveure acabar-lo telemàticament. La ministra d’Educació ha confirmat que les escoles, instituts i universitats continuaran tancats com a mínim fins al mes d’abril i serà a partir de la fi del confinament quan es tornaran a reunir amb els responsables de l’ensenyament a les autonomies per replantejar què fer aleshores.

Isabel Celaá no ha descartat que els alumnes puguin arribar a tornar a les aules al juny per acabar el curs escolar 2019-20 fent classe presencial. Ha aclarit: “Ni que siguin 15 dies, per fer un repàs general”.

Aquesta informació s’anirà actualitzant quan hi hagi novetats des del Departament d’Educació o des del Ministeri d’Educació.