(ACN) El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que la reobertura dels centres educatius de les zones que ha passat a fase 2 després de setmanes tancats pel coronavirus està sent “com estava prevista” i “amb pocs alumnes”. En declaracions a la Cadena SER, el conseller ha reconegut que la previsió és que tornin a les escoles menys de la meitat dels nens matriculats però que els que ho necessitin ho puguin fer, ja que són –segons Bargalló– “un servei públic”.

L’obertura dels centres educatius ha provocat temors tant entre la direcció de les escoles com entre els famílies. És el cas de la Coordinadora d’AMPA/AFA de les escoles públiques de Gràcia, que feia públic aquest divendres un comunicat amb dubtes sobre la reobertura, que, en el cas de Barcelona, podria ser el dilluns 8 de juny.

El conseller ha assegurat entendre la “temença” de famílies i professionals davant la reobertura però ha recordat “s’havia d’oferir aquesta possibilitat”. A més, ha afegit que s’han seguit totes les mesures de seguretat que estableixen les autoritats sanitàries.

55.000 alumnes amb problemes de connectivitat

A més, Bargalló ha reconegut que durant el confinament “no s’ha arribat a tothom que ho necessitava” per seguir l’educació a distància. I ha explicat que el sistema de repartiment dels dispositius, personalitzats per a cada alumne, “ha tingut dificultats logístiques per part de les empreses que ho havien de fer”. De fet, aquest és un dels motius, segons el conseller, que feia necessari reobrir els centres perquè hi ha casos en què l’única possibilitat de connectar amb l’alumne és “fer-ho presencialment”.

El departament d’Educació ha repartit 30.000 dispositius i els ajuntaments “uns quants milers” més, però –ha reconegut Bargalló– no serà fins al setembre amb tots els alumnes a l’aula que se sabrà quina és la situació i necessitats de cadascú. Educació havia xifrat en 55.000 els alumnes amb problemes de connectivitat.

A més, Bargalló ha reiterat que de cara al setembre s’hauran d’allargar les franges d’entrada i sortida dels centres escolars per evitar aglomeracions. Ha afegit que per això ja està parlant amb alcaldes de ciutats catalanes per tal que adaptin la mobilitat dels municipis.

Sobre els informes que apunten que els infants no serien transmissors de la covid-19, Bargalló ha defensat que han seguit sempre les indicacions de les autoritats sanitàries. “Vam tancar quan les autoritats sanitàries ens ho van demanar i hem reobert quan ens han dit que ho podem fer”, ha explicat.