El departament de Salut assegura que s’estan complint les previsions respecte a l’increment de contagis de coronavirus, i que els propers dies veurem com puja el nombre de pacients que ingressen a les UCI. Tot i això, també reconeixen que aquest cap de setmana és clau per veure quines decisions haurà de prendre la Generalitat els propers dies i si les restriccions que es van posar en marxa fa una setmana estan funcionant.

Actualment, a Catalunya hi ha 1.110 llits de crítics, 900 en hospitals públics i 200 a la sanitat privada. I de tots aquests n’hi ha 325 que estan ocupats per malalts de covid-19. Segons el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, aquests llits són suficients per fer front a la propera setmana. A partir d’aquí, si les mesures que ha posat en marxa el govern no funcionen, s’hauran de prendre decisions per “desprogramar activitats en determinats llocs. Fins ara, Salut assegura que no s’està desprogramant res als hospitals “de forma generalitzada”.

La sanitat privada torna a entrar en escena

Comella ha explicat que es reactiva la col·laboració amb la xarxa d’hospitals privada, que els plans de contingència dels centres ja tenen identificat en quins espais poden créixer, i que la propera setmana s’anunciarà un programa de reforç de l’atenció als centres sociosanitaris. Pel que fa als cinc annexes hospitalaris que estan en construcció, es preveu que estiguin operatius a finals d’any.

L’activitat hospitalària es demora més de 18 mesos

Salut també ha donat dades de com ha evolucionat l’activitat hospitalària programada durant els mesos de pandèmia, és a dir, les operacions, les proves diagnòstiques i les consultes externes. Xènia Acebes, directora de l’àrea assistencial del Servei Català de la Salut, calcula que actualment el temps que caldria per recuperar l’activitat pre-covid és d’entre 18 i 21 mesos.”La bola que es genera en quatre mesos sense activitat és enorme”, reconeix Comellas, que calcula que en aquest temps s’han deixat de fer més de 100.000 operacions quirúrgiques. Són conscients que es trigarà a recuperar l’activitat, especialment perquè no se sap com afectarà la segona onada al sistema sanitari.

El personal sanitari, sense desconnexió mental des de febrer

El departament, però, també insisteix que els professionals han fet un gran esforç. “No han tingut cap moment de desconnexió mental des del febrer”, afirma Comellas. Això ha permès, per exemple, que a 30 de setembre el 92 % dels pacients que esperaven una operació oncològica l’hagin pogut fer en els 45 dies establerts. De fet, l’activitat quirúrgica oncològica ha mantingut un 75 % de l’activitat el segon trimestre de l’any, en ple pic de la pandèmia. Pel que fa a la cirurgia cardíaca, el segon trimestre de l’any va baixar al 56 % de l’activitat, però ara s’ha recuperat i arriba al 106 %.

Les proves diagnòstiques i també les consultes externes hospitalàries es van reduir a la meitat durant el segon semestre, tot i que ara s’ha pogut recuperar part de l’activitat.