El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat, després de la primera reunió del gabinet de crisi pel coronavirus, que els consellers de salut de les comunitats autònomes podran disposar de totes les instal·lacions de la sanitat privada. També tindran a disposició tots els locals públics i privats que siguin susceptibles de fer-se servir per a fins sanitaris.

A més, es prorrogaran les contractacions d’interinatge als hospitals en diverses àrees mèdiques com les de geriatria, pediatria, medicina interna o pneumologia. Els residents no estaran subjectes a cap rotació que els afectés en aquests dies i es podrà disposar dels llicenciats en medicina que encara no s’hagin especialitzat.

Garantir el material sanitari

Illa ha donat un termini de 48 hores perquè totes les persones i empreses que tinguin productes sanitaris posin en coneixement del Ministeri de Sanitat els estocs que tenen de productes necessaris per fer front al coronavirus com mascaretes, kits de diagnòstic, guants, o solucions hidroalcohòliques.

En el mateix termini de 48 hores, totes les empreses que tinguin la capacitat de fabricar aquests productes ho hauran de notificar al ministeri. El no compliment d’aquestes ordres comportarà sancions.

Una única actualització de dades al dia

Des del Govern espanyol també volen unificar el subministrament d’informació de l’actualització de nous casos a una sola vegada al dia. Totes les comunitats hauran de donar les noves dades a mig matí, després de la reunió de seguiment el gabinet de crisi pel coronavirus. Les comunitats també hauran de posaran en coneixement del ministeri de Sanitat tots els seus plans de contingència.

Espanya, al centre

Durant la compareixença s’ha fet èmfasi en la importància de la cooperació i la unitat. “El coronavirus no hi entén de comunitats autònomes ni de països”, ha refermat la ministra de Defensa, Margarita Robles. Aquesta és una idea que ja va posar damunt la taula Pedro Sánchez en la seva declaració institucional, en què aclaria que “l’única autoritat competent del territori és el Govern d’Espanya.” Un discurs que també ha recollit Grande-Marlaska, afirmant que l’única via per combatre el virus és “la coordinació entre tots.”

Les autoritats autonòmiques fixaran la reducció en el transport

En la compareixença d’aquesta nit han anunciat una novetat respecte a les restriccions en el transport públic. El ministre de Transport, José Luis Ábalos, ha confirmat que seran les autoritats autonòmiques i locals les que podran fixar en quin percentatge es redueix el transport, segons el que considerin convenient.

Aquesta nova mesura rectifica el reial decret que Sánchez va anunciar dissabte, en què establia que la xarxa ferroviària de mitjana distància, la xarxa de carreteres, l’espai aeri i l’espai marítim reduirien l’activitat un 50 % a tot l’estat.