La pressió als hospitals catalans pels ingressos de malalts de coronavirus creix. Tres dels principals centres hospitalaris de la ciutat, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital del Mar, estan veient com aquests últims dies es dupliquen i, fins i tot, es tripliquen els pacients de covid-19. Alerten que si continua creixent s’hauran de començar a ajornar operacions quirúrgiques no urgents.

 L’Hospital de Sant Pau obre nous llits d’UCI

Només els últims 10 dies, s’han multiplicat per tres els ingressos a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de malalts de covid. De fet, la sala que aquest hospital té dedicada des de l’estiu a aquests pacients està gairebé plena, només queden quatre llits lliures. Si a l’estiu hi havia entre vuit i 14 pacients, ara ja en són 32. Si a això, hi afegim que només en les últimes 24 hores han ingressat a l’hospital 11 pacients per covid, la saturació és evident.

Segons Xavier Borràs, director mèdic de l’hospital, pel que fa als ingressos “estem en xifres de finals d’abril”, quan estàvem en estat d’alarma. En aquest sentit, Borràs afirma que en cas d’haver d’obrir noves sales per a malalts de covid, se’n ressentirà l’activitat no urgent i, a partir de la setmana vinent, es podrien començar a suspendre operacions quirúrgiques menors.

Borràs també ha explicat a betevé que en les propers 48 hores s’obriran 10 llits més de cures intensives a Sant Pau per poder fer front a l’increment de la demanda, tant de malalts de covid, com altres pacients de l’activitat hospitalària que requereixen aquesta atenció.

L’UCI de l’Hospital del Mar, al 75 % d’ocupació

El cap del Servei de Malalties Infeccioses i coordinador general de la covid-19 de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, també ha confirmat a betevé que s’han duplicat tant els pacients hospitalitzats a planta per covid, com els ingressos a cures intensives. Si a l’estiu hi havia una trentena d’ingressos, actualment superen la seixantena. Ara el centre ja té dues plantes plenes de malalts de coronavirus i, si se n’obre una tercera, Horcajada alerta que s’haurà de fer a costa d’altres activitats hospitalàries. “L’hospital no és infinit”, adverteix.

A l’UCI la situació és similar. Actualment hi ha 14 pacients (set a l’estiu) d’un total de 18 llits, el que vol dir que ja es troba al 75 % de la seva capacitat. De fet, el Departament de Salut ha confirmat que les UCI dels hospitals catalans estan al 77 % de la seva capacitat, sumant tant els pacients covid com els que no ho són.

Els treballadors denuncien la situació d’urgències

Els treballadors de l’Hospital del Mar han volgut denunciar a través de Twitter la situació complicada que s’està vivint en aquests moments a urgències. Asseguren que ara mateix hi ha llits als passadissos amb gent gran amb símptomes clars de tenir la Covid-19.

Segons el president del Comitè D’empresa de l’Hospital del Mar, Xavier Tarragón, això suposa un risc seriós no només pels pacients si no també pel personal sanitari.

Per Tarragón la situació es podria solucionar afegint més llits i demana a l’hospital que habiliti la unitat 70 que ara mateix està clausurada i que podria afegir uns 40 llits més.

Els treballadors també han volgut posar algunes dades sobre la taula per copsar millor la pressió sanitària que està patint l’hospital. Diuen que dimarts la UCI estava ocupada en un 80 % per pacients amb la covid-19 i que a urgències 40 malalts esperaven una habitació des de feia més de 24 hores, i el que més, en sumava 170.

L’Hospital de la Vall d’Hebron triplica els ingressos

L’Hospital Vall d’Hebron també ha triplicat els ingressos per covid els últims 10 dies. Actualment hi ha 13 pacients ingressats a l’UCI per covid (d’un total de 56 llits disponibles) i 77 pacients ingressats a planta. Tot i això, María José Abadías, subdirectora asssitencial de Vall d’Hebron, destaca la gran capacitat assistencial del centre (va donar més de 2.200 altes en pacients covid entre el març i el maig). Tot i això, estan atents per si l’increment d’hospitalitzacions continua creixent de forma exponencial. De fet, la setmana passada es van restringir les visites per increment de casos al centre.

En el cas de l’Hospital Germans Trias i Pujol, a Badalona, actualment hi ha 107 pacients ingressats per covid, 15 dels quals són crítics i 13 de semicrítics. A més n’hi ha 19 més que estan a la unitat d’hospitalització a domicili, és a dir, que reben atenció mèdica però a casa seva. Pel que fa als ingressos de pacients covid a les UCI s’han incrementat un 13 % aquesta última setmana.