Aquest dimarts han començat els treballs previs per a la construcció de l’hospital annex del Parc Sanitari Pere Virgili, a Vallcarca, que es preveu que estigui enllestit d’aquí a 20 setmanes, el gener del 2021. L’objectiu d’aquest nou centre és fer front a l’emergència sanitària pel coronavirus i tenir més llits per a malalts de covid-19.

L’espai tindrà 4.000 metres quadrats distribuït en quatre plantes i tindrà una capacitat d’un centenar de llits, cadascun amb el seu punt d’oxigen. La particularitat és que serà un equipament flexible i es podrà passar a ser d’una UCI convencional a una d’emergència en 24 hores si és necessari.

El Col·legi de Metges demana reforços també als CAP

Des del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, valoren positivament el projecte. Ara bé, el vicepresident de l’entitat, Jaume Sellarès, alerta que on també calen recursos, i de forma més immediata, són als centres d’atenció primària. Sellarès preveu que, com va passar al març i a l’abril, el gruix de pacients estarà als CAP on caldrà fer el PCR i el seguiment dels contagis.

“El gran nombre de pacients seguirà estan a l’atenció primària i per tant els reforços els hem de posar a tot arreu però també a l’atenció primària”, ha afirmat Sellarès. Entitats veïnals com l’Associació Cultural Raval El Lokal comparteixen la mateixa opinió.

A més d’aquest centre, aquesta setmana se n’han començat a construir quatre més d’iguals a Catalunya: tres a l’àrea metropolitana de Barcelona que faran d’annex dels hospitals Germans Trias i Pujol, de Badalona; del Moisès Broggi, de Sant Joan Despí i del de Bellvitge, a l’Hospitalet; i un altre serà l’annex de l’Arnau de Vilanova, a Lleida. Es construiran en un temps rècord: en 20 setmanes. Per tant, està previst que estiguin acabats el gener del 2021.

Un cop superada la crisi del coronavirus, aquests hospitals continuaran dempeus, a diferència dels pavellons de salut que es van instal·lar en plena pandèmia. En aquest cas, se’ls donarà un altre ús i seran hospitals de dia, laboratoris o centres de recerca. El projecte dels nous centres sanitaris per a malalts de covid-19 té un cost de 50 milions d’euros i l’ha adjudicat la Generalitat sense concurs públic a l’empresa PMMT Arquitectura.