El subministrament de mascaretes “està garantit“. És el missatge de tranquil·litat que ha donat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona en plena segona onada de contagis de coronavirus. En aquest sentit, la vocal de l’òrgan col·legiat, Marta Alcalde, ha assegurat que “no hem de patir pel subministrament, perquè no estem en cap moment en la situació en què estàvem el mes de març”, en què la demanda va desbordar el sistema.

Així, Alcalde ha concretat que “el mercat té el nombre d’unitats suficient per abastir la demanda actual i el sistemes d’abastament també estan garantits”.

El Col·legi de Farmacèutics remarca que “la demanda de mascaretes, i també dels gels desinfectants, ja forma part del nostre dia a dia” i recorda que, ara per ara, els ciutadans “han pres consciència de quin és el tipus de mascareta que cal dur en cada moment”.

Mascaretes segons l’ús i l’espai

Sobre el terreny, les farmàcies confirmen, d’una banda, l’augment de la demanda de les mascaretes, i de l’altra, l’abastiment d’aquests elements de protecció. És el cas de la Farmàcia Barau Tribó, al barri de la Salut.

La titular de l’establiment, Mercè Barau, assegura que “la demanda ha augmentat amb aquella gent que abans no es movia de casa i ara, per exemple, ha d’agafar un transport públic en el qual no té garanties” de protecció. En aquest cas, afegeix, la mascareta més triada “és l’FPP2” i concreta que “la gent jove no la feia servir, i ara sí que la fa servir”, mentre la població de més edat manté un ús “bastant estable”.

Alternatives més econòmiques

Les mascaretes més demandades tenen uns preus que oscil·len entre l’euro i els quatre, en funció de si són quirúrgiques o FFP2, respectivament. De fet, les quirúrgiques tenen el preu intervingut per l’Estat per evitar-ne l’encariment.

Amb tot, hi ha farmàcies com la d’Emilio Moliner en què aconsellen utilitzar les de roba, homologades, “perquè, si bé costen 12 euros, tenen una durada de 40 rentades”, és a dir, “que amb 12 euros tens mascareta per a un mes”.

Sigui quin sigui el tipus de mascareta que triem, aquest article “té un IVA del 21 %“, assenyala Mercè Barau. “Tractant-se d’un producte de primera necessitat, hauria de tenir un IVA reduït”, assenyala.

En aquest sentit, als països del nostre entorn els IVA que s’apliquen a aquests productes oscil·len entre el 5 i el 6 %, com els casos d’Alemanya (5 %), França (5,5 %) i Portugal (6 %). Itàlia no grava les mascaretes, però a partir del gener hi aplicarà un IVA del 5,5 %. Per sobre del 21 % d’IVA que es paga a l’estat només hi trobem Eslovènia, on s’hi aplica el 22 %.