El periodista de successos i tribunals de ‘La Vanguardia’, Toni Muñoz, ha publicat el llibre ‘Solo tú me tendrás’ sobre el crim de la Guàrdia Urbana, en què dos policies estan en presó provisional sense fiança per la mort d’un altre agent que es va trobar calcinat i dins el maleter del seu cotxe al pantà de Foix al maig del 2017. L’acusada era la parella sentimental de la víctima i l’altre investigat anteriorment també havia mantingut una relació amb ella.

“Un triangle amorós”, com el defineix Muñoz, que “va fascinar” l’autor perquè, a més, en la història s’hi entrellacen altres investigacions policials i judicials que ajuden a entendre, segons el periodista, aquest cas. “El crim de la Guàrdia Urbana no és només el crim de la Guàrdia Urbana”, diu, ja que en el rerefons hi ha, per exemple, l’actuació policial el 2014 dels dos acusats a Montjuïc en què va morir un manter, que finalment ha quedat arxivada, o l’intent de l’acusada de planificar des de la presó l’assassinat del seu exmarit, que és mosso d’esquadra.

Muñoz, però, comença el llibre explicant dos casos judicialitzats a partir dels quals es fa mediàtica la història: l’agressió a un motorista a l’Arrabassada per part de l’agent mort en el crim, que també es va arxivar, i el cas de la pornovenjança, quan el periodista va conèixer personalment la protagonista del cas.

“Una dona atrapada en una contradicció”

En el llibre, el periodista retrata la personalitat de cadascun dels personatges a partir de la investigació policial i judicial, però, sobretot, a través de familiars, amics i persones properes als dos acusats i a la víctima. “Aporto uns elements personals de la vida dels tres personatges que són molt importants per entendre com són i com actuen en el moment del crim i després”, explica.

Ell defineix la principal investigada com una “dona atrapada en una contradicció, amb un caràcter molt fort i unes dots de seducció que sap aprofitar molt bé”. En aquesta línia, remarca el paper de la Guàrdia Urbana, on l’acusada va trobar un “terreny adobat” perquè és un cos en què majoritàriament treballen homes.

Aviat a judici

El crim s’investiga des del maig del 2017 als jutjats de Vilanova i la Geltrú. Al llarg d’aquest temps, han declarat diverses vegades els acusats i molts testimonis, entre els quals la madrastra de les filles de l’acusada, que va explicar que una d’elles, present a la casa on suposadament es va cometre el crim, va veure com la víctima estava com si estigués sedada. Una declaració que va sustentar la tesi de l’enverinament.

A hores d’ara, el Jutjat d’Instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú està a punt de tancar la investigació i, després, el cas ja podrà anar a judici, probablement per un delicte d’assassinat.