El comissari dels Mossos d’Esquadra Ferran López ha explicat que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, els va dir que si durant el referèndum de l’1 d’octubre es produïa un escenari de conflicte al carrer, declararia la independència “en el mateix moment”. López ho ha dit en la declaració com a testimoni en el judici del procés on ha relatat les dues reunions que van tenir amb Puigdemont i membres del govern al Palau de la Generalitat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Les dues trobades van ser els dies 26 i 28 de setembre i van ser convocades per la prefectura de la policia. Segons ha explicat López, els mossos van demanar al Govern que complissin l’ordre del TSJC d’impedir la celebració del referèndum i els van traslladar “la preocupació” del cos pel “clima de tensió” que s’estava generant a Catalunya arran de l’1-O. En aquesta línia, ha dit que van alertar-los que “hi hauria problemes”.

López ha explicat que no van rebre cap resposta concreta de l’executiu, més enllà del compromís polític de tirar-lo endavant. Ha reconegut que va ser una reunió “tensa, llarga i sense precedents” i que no en van sortir optimistes. D’aquesta manera, López ha ratificat la declaració del major Trapero en el Suprem. 

En aquestes reunions, el comissari també ha dit que van alertar l’exconseller d’Interior Joaquim Forn que les seves declaracions en relació a què la policia catalana “facilitaria” el referèndum de l’1 d’octubre eren un “error”. “Ens situaven en una situació que no era la que estàvem instal·lats”, ha dit, i ha afegit que l’exconseller “projectava una posició dels Mossos que no era la correcta”. També ha afirmat que Forn “no va demanar mai res” a la Prefectura de la policia catalana respecte el dispositiu del ‘1 d’octubre.

Les reunions amb De los Cobos

López, a més de ser escollit pel govern de Rajoy cap dels Mossos durant el 155, era el número dos de Trapero investigat amb la resta de l’excúpula d’Interior per rebel·lió a l’Audiència Nacional- i el major li va delegar l’assistència a les reunions que convocava el coordinador del dispositiu de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

El comissari ha dit que totes les reunions van ser “cordials i d’entesa” i ha explicat que ell mateix va oferir obrir “la cuina” dels Mossos perquè tots els cossos seguissin la jornada del referèndum des de la seu central. De los Cobos però, no va acceptar aquesta proposta i en aquest sentit, López ha dit que “algunes interpretacions que s’han fet del dispositiu serien diferents si tots haguéssim estat junts en una sala”.

També ha insistit que el dispositiu de l’1-O va ser “conjunt” entre els Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i el coordinador De los Cobos, malgrat que, segons el comissari, a primera hora del matí es va truncar. “Vam fer el que vam poder”, ha dit López, que ha lamentat que no van rebre el suport pactat.

El 20 de setembre a Economia

L’advocada de l’Estat, Rosa Maria Seoane, ha insistit en el dispositiu de la mobilització del 20 de setembre a Economia. El comissari ha negat que Jordi Sànchez organitzés l’entrada i la sortida de la comitiva judicial. “No es compte amb ell per organitzar res. Es compta amb l’ajuda de voluntaris per facilitar l’actuació de la policia”, ha remarcat López, que ha explicat que havien acordat fer “una primera franja lliure entre manifestants i la policia” però ha negat que ni l’ANC ni Sànchez tinguessin “cap paper més” en el dispositiu.

El comissari també ha afirmat que la comitiva judicial no va sortir abans perquè ningú els va avisar que havien acabat, i no pas perquè no hi hagués un passadís. En aquesta línia, també ha dit que els antiavalots no van intervenir al matí perquè ho van considerar una temeritat. Ho van fer al vespre, ha assegurat, perquè temien que els manifestants accedissin a les armes dels cotxes de la Guàrdia Civil.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]

No és la primera vegada que López declararà com a testimoni, perquè ja ho va fer en la causa oberta contra la policia catalana a l’Audiència Nacional.