L’exsecretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, ha negat aquest dimarts les càrregues de l’1-O a Barcelona i ha defensat l’actuació policial durant el referèndum, com ja va fer quan va donar el seu testimoni al Tribunal Suprem, durant el judici del procés.
Nieto ha tornat a declarar com a testimoni, aquesta vegada citat pel jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona com a responsable polític de l’actuació dels cossos de seguretat espanyols a la ciutat. Nieto, que era la mà dreta de l’exministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido, ha comparegut durant gairebé quatre hores i, segons fonts judicials, durant la seva intervenció ha assegurat que els materials de defensa dels cossos policials, com les porres, “estan homologats per utilitzar-los i no perquè s’ensenyin”. Segons les mateixes fonts, l’exsecretari de l’Estat de Seguretat ha defensat que els agents coneixen els protocols per utilitzar-los i també on estan els límits.
De fet, per a Nieto la presència dels agents havia de servir perquè la ciutadania entengués que s’estava cometent una il·legalitat i la operació policial no estava destinada a impedir el referèndum sinó a invalidar-lo a ulls internacionals.
Per a l’advocada Laia Serra, que representa a l’Ajuntament com a acusació popular en el cas, les declaracions de Nieto convaliden la tesi que el dispositiu policial no es dirigia a complir resolucions judicials, i que, malgrat la quantitat de gent que hi havia als centres de votació, cap dels comandaments policials no va suggerir a la magistrada una modificació de la seva interlocutòria tot i que era “incumplible i era impossible que l’ús de la força no danyés llibertats fonamentals”.
Nieto assegura que les ordres concretes als cossos policials no les donava ell
Segons fonts judicials, l’exsecretari d’estat de seguretat també ha confirmat que des de les dues de la matinada de l’1 d’octubre va ser present al centre de coordinació policial però ha assegurat que les ordres directes als cossos policials les donaven alts comandaments, com Diego Pérez de los Cobos, coordinador de l’operació policial de l’1-O.
D’entre els qui han declarat en el judici del procés, el titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona també hi ha inclòs dins la causa una còpia de la declaració que va fer l’aleshores cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, al Suprem. Trapote també va acusar els Mossos de manca d’actuació i va reconèixer, com va fer l’excap de la Guàrdia Civil a Catalunya Ángel Gozalo, que tenien un dispositiu previst per substituir la policia catalana.
La declaració de Nieto arriba l’endemà que l’Audiència Nacional ordenés reobrir quatre investigacions de l’1-O a la ciutat que s’havien arxivat. Es tracta de les càrregues que hi va haver a l’Institut Jaume Balmes, a les escoles Víctor Català i Marenostrum, i al Departament d’Ensenyament. Aquesta és la tercera vegada que l’Audiència ordena reobrir investigacions sobre la jornada del referèndum. Els dos primers casos van ser, a l’abril, el de l’Escola de Joves Trinitat Vella i, al març, l’Escola l’Estel.
Tres policies, citats com a investigats
Aquest dimarts també han declarat tres policies, en aquest cas com a investigats, per l’actuació a l’Escola Mediterrània. Pels mateixos fets ja van declarar el juliol passat dos agents. Tot i que no s’ha concretat quines accions concretes se’ls atribueixen, en aquest centre hi van resultar ferides diverses persones, com una dona que va ser colpejada tres vegades a la cara per un agent.
El titular del jutjat d’instrucció número 7 va rebutjar que s’expulsés de la causa l’Ajutament, que exerceix d’acusació popular. Va descartar així la petició de l’Advocacia de l’Estat, que volia que el consistori es retirés de la causa.