L’Audiència de Barcelona dona la raó al recurs presentat per l’Ajuntament i ha ordenat que es reobri la investigació per les càrregues policials a l’Escola de Joves de Trinitat Vella durant el referèndum de l’1 d’octubre, fins a saber qui va ser qui va donar les ordres d’aquella actuació, en què set veïns van resultar ferits. La notícia l’ha donada a conèixer el tinent d’alcalde Jaume Asens a través del seu compte de Twitter. Asens qualifica la resolució de “molt important”,  perquè considera que s’està “més a prop que els responsables polítics i policials seguin al banc dels acusats”.

El Jutjat d’Instrucció número 7 havia arxivat provisionament aquesta peça separada, però tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat hi havien recorregut en contra. Ara, el tribunal rebutja arxivar les investigacions sobre centres de votació concrets i indica que cal investigar qui va ser el responsable de donar les ordres de les càrregues policials per determinar si es va incórrer en algun tipus de responsabilitat penal. Segons apunta la magistrada en la interlocutòria, la investigació de les càrregues “no pot ser parcial”, limitada a cada centre, sinó que ha de ser “global”. De fet, la magistrada creu que les peces sobre cada centre de votació no es poden tramitar de forma independent.

És la segona vegada que es reobre una investigació

El tinent d’alcalde Jaume Asens recorda que l’Ajuntament ja havia denunciat que la responsabilitat penal per les càrregues de l’1 d’octubre no era només dels agents sinó dels responsables policials i polítics que els van donar l’ordre d’intervenir. Segons Asens, totes les intervencions policials als centres de votació seguien un mateix patró, el de buscar la màxima contundència per generar el pànic entre els votants, recorrent a un ús de la violència desproporcionat i sense finalitat aparent. “Cal reobrir totes les peces arxivades i que els màxims responsables del dispositiu seguin al banc dels acusats”, conclou.
La resolució de l’Audiència Provincial arriba pocs dies després que tant l’Advocacia de l’Estat com la fiscalia hagin intentat que l’Ajuntament de Barcelona es retiri de la causa que investiga els ferits per l’1 d’octubre. Aquesta, de fet, és la segona vegada que l’Audiència de Barcelona dona la raó al consistori i reobre una investigació sobre les càrregues policials durant el referèndum, com ja va passar amb el cas de l’Escola l’Estel el mes passat.