ferit carrregues policals 1-o octubre escola mediterrània policia nacional

Dos agents de la Policia Nacional hauran de declarar com a investigats el proper 5 de setembre a les 10.30 hores. El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona els ha citat perquè donin explicacions de la seva actuació a l’Escola Meditarrània l’1 d’octubre, quan 22 persones van resultar ferides en les càrregues policials. En la interlocutòria judicial, s’apunta que els agents podrien haver comès un delicte per “haver començat una situació violenta sense haver parlat, ni advertit, ni haver fet cap requeriment previ als manifestants”.

Després d’haver analitzat els vídeos de la jornada, el jutge considera que “no pot apreciar-se la proporcionalitat exigida en l’actuació”. I es destaca que en les càrregues va haver-hi persones grans ferides que van haver de ser ateses.

Una actuació “com a mínim, indiscriminada i desproporcionada”

Per tot plegat i per determinar “les responsabilitats penals que es podrien donar”, el jutjat cita a declarar el cap de l’operatiu, perquè aclareixi els motius “pels quals es va intervenir d’aquesta manera”. També s’aprecia “una actuació especialment greu” d’un dels agents, a qui segons els vídeos analitzats es veu “en estat d’agitació, colpejant persones ja desallotjades i donant cops de peu a una persona que està al terra intentant aixecar-se”. Una actuació que, segons el text, és “com a mínim, indiscriminada i desproporcionada”. L’instructor considera que aquests fets, a part de les lesions que ja consten, podrien ser constitutius de delicte dels previstos a l’article 175 penal del Codi penal.

Per l’advocat de l’acusació particular, Andrés García Berrio, la citació com a investigats dels agents és una bona notícia. Segons el lletrat, el jutge reconeix que “l’ús de la força en l’operatiu policial va ser excessiu” i creu que ja s’ha fet “un primer pas per reparar les víctimes”. García Berrio, del Centre Irídia per a la Defensa dels Drets Humans, ha demanat al Govern espanyol que obri una investigació interna dins el cos de la Policia Nacional per esclarir l’actuació policial.

Investigació judicial en marxa per les càrregues de l’1-O

El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona va obrir a l’octubre una investigació per estudiar l’actuació policial en 26 col·legis electorals durant el referèndum, després que s’hagin presentat 130 denúncies de diversos ciutadans per lesions i danys. El balanç de persones ferides en les càrregues va situar-se per sobre de les 800, tot i que posteriorment l’exconseller de Salut, Toni Comín, va elevar el balanç fins al miler, en incloure també totes les persones que van tenir ansietat i trastorns traumàtics posteriors.