Entre gener i maig del 2019, l’Estat ha rebut més de 46.000 sol·licituds d’asil, segons dades del Ministeri de l’Interior. La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR) ha donat aquestes xifres i ha recordat que hi ha més de 100.000 expedients acumulats, pendents de resolució. Pel que fa a Catalunya, en el mateix període (gener-maig) s’han registrat 6.059 sol·licituds d’asil, la majoria de les quals són a la província de Barcelona.

Per tot plegat, l’entitat considera que “és urgent redimensionar el sistema d’asil i reforçar-lo”. A més, la comissió ha denunciat que durant el 2018 es van denegar tres de cada quatre peticions d’asil (76 %) i que això representa una desprotecció creixent d’aquestes persones. En canvi, a Europa, el percentatge de sol·licituds denegades es queda al 62 %.

Reclamen un Pacte d’Estat per l’Asil

La CCAR reclama al nou Govern espanyol que promogui un Pacte d’Estat per l’Asil, “en coherència” amb el Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular i del Pacte Mundial sobre refugiats aprovats el desembre del 2018 per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

L’entitat ha destacat també “obstacles molt preocupants”, com ara la imposició de visats de trànsit a persones d’origen palestí i persones cameruneses. Una exigència que s’ha continuat demanant a les persones d’origen sirià, en vigor des de l’inici del conflicte el 2011.