Botigues i restaurants del barri de Sant Antoni denuncien que són víctimes d’una allau de robatoris des de principis d’any. Segons les dades que han pogut recopilar els mateixos comerciants, s’han produït 55 robatoris en 40 locals des de principis d’any en el perímetre delimitat per la Gran Via de les Corts Catalanes i els carrers de Tamarit, Viladomat i Vilamarí. Arran d’això, els botiguers han creat un grup de WhatsApp on hi ha més de 80 establiments i també aquest dilluns han fet una assemblea per localitzar els afectats i veure els passos a seguir. El primer el tenen clar: reclamar més vigilància policial sobretot a les nits.

Robatoris de matinada i, sobretot, a la zona en obres

La Evgeniya Petrova és la propietària del restaurant Ekaterina, al carrer del Comte de Borrell, i ha tingut dos robatoris de matinada. Els lladres han entrat a l’establiment després de treure la persiana de les guies i s’han endut els diners en efectiu, ordinadors, telèfons mòbils. “El mal que et fan és a l’entrada”, es lamenta Petrova, que assegura que la reparació li ha costat 3.000 €. L’Evgeniya assegura que els Mossos li han recomanat que contracti seguretat privada perquè no hi poden fer res; un fet, però, que la policia nega.

La zona on té el restaurant la Evgeniya, justament on hi ha les obres d’ampliació de la superilla de Sant Antoni, és on més robatoris s’han produït. Els cotxes no hi circulen, les patrulles policials tampoc, el pas de vianants és estret i hi ha poca llum. La Isabel Blanco, propietària de la cafeteria Itacate, també al carrer del Comte Borrell, assegura que on hi ha obres els robatoris són “més fàcils” però que “n’hi ha per tot el barri”, sobretot durant la nit i matinada. El president de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, també considera que és “un problema de les nits”, però nega que en general el barri sigui insegur.

13 detinguts, dos d’ells multireincidents

Els Mossos han explicat a betevé que hi ha 13 detinguts relacionats amb aquestes accions. D’aquests, n’hi ha dos de multireincidents. A un d’ells, detingut fa dues setmanes, li imputen més de 10 robatoris a la zona i ja ha ingressat a la presó. A l’altre detingut multireincident li imputen sis robatoris, dos a comerços de Sant Antoni i dos més al límit del barri, i també ha ingressat a la presó. Tot i que la majoria de robatoris són a Sant Antoni, els Mossos neguen que es tracti d’una organització criminal sinó que són persones poc professionals.

Recupera aquí la conversa que hem tingut amb alguns dels comerciants afectats i el president de Sant Antoni Comerç a El Matí de Barcelona: